Barcode - en unik mulighet

Hentet fra hjemmesiden til OSU Utvikling
2007-01-03 13:18:00

En unik mulighet for Oslo

Barcodeprosjektet gir oss i samtiden en unik mulighet til å få en helt ny bydel som kan bli både Oslos og Norges prakteksempel på hvordan flefunksjonelle 24-timers bydeler kan utformes. Det mener Erling Fossen i Oslo Byaksjon.


Erling Fossen er forfatter, urbanist og innehar tittelen bydoktor hos Oslo Teknopol. I 2001 tok han initiativ til opprettelsen av Oslo byforum, et tverrpolitisk nettverk der han i dag er styreleder. Fossen er kjent for å benytte enhver anledning til å tale Oslos sak, og i 2006 var han blandt de fire finale-kandidatene i kåringen av årets Oslo-borger i Aften. Fossen har også et dypt engasjement i forhold til Bjørvika.

- Hvorfor er utbyggingen av Bjørvika så betent? Ingen journalister har klart å finne noen slemme kapitalister som sitter på bakrommet og lurer folket i Oslo. Derimot har journalistene vært flinke til å trykke illustrasjoner fra Barcodeprosjektets motstandere slik at de 30.000 som ikke vil ha mur, har signert på noe de ikke vet hva er. Alle prosessene rundt utbyggingen har vært like åpen som låvedøra "der heme" uten at noen har brydd seg. Før nå, sier Fossen.

OSLO ER FULL

Han påpeker at utbyggingen av Bjørvika kan ikke ses isolert fra byenst tilstand.

- Oslo er rett og slett full. Byen er en av de hurtigst voksende byene i Europa og i år er det ventet en befolkningsvekst på 10.000 innbyggere. Hvor skal Oslo ekspandere? Nærmere 20 år med kontinuerlig befolkningsvekst har gjort Oslo folk egoistiske. Ingen skal røre marka grensa. De grønne lungene i byen er hellige. Ingen skal bygge høyere enn at alle skal se Ekebergåsen uansett hvor i byen de er. De som har flytta hit, vil trekke stiegen opp etter seg slik at de som kommer etter dem, må bosette seg andre steder. Men hvem har egentlig rett til Oslo? Plikter ikke vi som bor her å ønske alle som vil hit velkommen? spør han.

Ifølge Fossen er det opplest og vedtatt av alle instanser som forholder seg til byutvikling i Oslo, at fortetting rundt kollektivknutepunkter er tidens melodi. Hvorfor skal så ikke Bjørvika fortettes kraftig? Området tåler det, og høyere utnyttelse gir lavere CO2-utslipp.

- Havutsikt fra boligen kan ikke være en folkerett for alle som vil bo i en storby. Hva er viktigst, at Oslo bidrar til reduserte klimautslipp og får renere luft og vann til glede for alle, eller at du skal se en liten stripe av forurenset vann rett før Nesoddenlandet tar deg?

BARCODE - MOTSATT AV MUR

- Å bruke ord som mur om et prosjekt som nettopp har som premiss at det ikke skal bli det og derfor bryter opp den vante kvartalsstrukturen med tynne bygg i skiftende rytme, gir heller inne mening. Svaret er som antydet: Oslo er full. Nå skal vi stenge byen vår, fremholder han.

- I sin redsel for det ukjente klamrer motstanderne seg fast til de redskapene de kjenner; kvartalsutforming og karrébebyggelse. For hvilke alternativer til Barcode er det folkets og dets haltende og enøyde synsere kommer opp med? Helt ordinær kvarals- og karrébebyggelse som i Tertitten borettslag.

- Men hvem er det egentlig som får utsikten ødelagt hvis Barcodeprosjektet blir realisert? Går du ned i kjelleren på en av høyblokkene på Enerhaugen mister du garantert utsikten. Står du på Jordal ser du ingenting uansett. På Ola Narr ser du antageligvis konturene av noe, hvis du da klarer å skille hva som er Nesoddlandet og hva som er høyhus. Vanlige folk som bor i første til fjerde etasje i en bygård på Grønland, ser uansett bare naboen. De som er heldige å ha tilgang til en takterrasse i Grønlandsleiret, vil uansett sitte å se nedover Grønlandsleiret bort mot Plaza og for en stakket stund drømme at Oslo er en metopol der vi er stolt av det menneskeskapte.


Kommentarer:
Postet av: Pil&Bue

Hehe, sitter du og henger på Ola Narr ser du garantert ikke forskjell på Barcode og Nesoddlandet..Ja, dere har visjoner i alle fall, og det trengs i denne byen. I dag er det ikke stolthet over det menneskeskapte som slår meg først når jeg ser utover byen i dag fra min knøttlille balkong på Keyserløkka. Skal vi være stolte, er jeg redd det må rives like mye som det bygges. Som sist foreslår jeg at dere begynner med Gunerius og Hotell Opera. Olav Thon burde i det hele tatt bygget arkitekttegnet, og ikke ikea-byggesett, i verdens rikeste hovedstad.

06.01.2007 @ 08:39
URL: http://pilogbue.blogspot.com
Postet av: Byrådsleder

Jeg skulle gjerne ha revet Thons Hotell Opera, og dratt med meg Oslo Atrium som ligger rett ved siden. Tegnet av Niels Torp. Guinerius er styggpen og passer på en pervers måte inn i krysset Storgata/Brugata syne snå jeg.

09.01.2007 @ 09:22
Postet av: Pil&Bue

Hehe, ja da elsker du Oslo uforbeholdent! Gunerius er liksom testen for det.

09.01.2007 @ 18:38
URL: http://pilogbue.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3417828