Oslo - byen uten selvtillit

Oslo - byen uten selvtillit


TIGGERNE FÅR SKYLDA: Tiggerne får skylda for alt som er vondt på gateplan i Oslo, skriver Erling Fossen i Dagbladet.
Foto: ScanpixMISTER OSLOFOLK GANGSYNET?
Klarer man ikke lenger å skille mellom det man ikke liker og det man vil forby?
Foto: Scanpix

annonse

Erling Fossen - Oslo Byaksjon
Onsdag 06.12.2006, 05:40
oppdatert 08:52


POLITIVEDTEKTENE:
Oslo har fått nye politivedtekter som sidestiller tiggere og prostituerte med søppel og snømåking. Slikt gjør man bare i en by med dårlig selvtillit.


Alle som i sommer og tidlig høst har ferdes på Karl Johan vet at Oslos største forurensingsproblem er aggressive selgere som roper etter deg, og sørger for å stå i veien slik at du må stoppe. De nigerianske prostituerte og de østeuropeiske tiggerne er et lite problem sammenlignet med alarmpusherne i Hafslund eller mobiltelefonoperatører som langer ut gratis tellerskritt. Å gjøre de stakkars østeuropeerne til et renovasjonsproblem er utrolig. De sitter som regel i ro, i sol som i regn, og ser lidende ut uten å si et pip. Hvorfor er de prostituerte og tiggerne et problem? De er fra utlandet. De stikker seg ut. De er ikke som oss. Dermed får de skylda for alt som er vondt på gateplan i Oslo.


ÅRSAKEN TIL at vi har fått de nye politivedtektene skyldes en usedvanlig lav selvfølelse blant de som styrer i denne byen. Det startet med at turistpusherne i Oslo Promotion/Visit Oslo og reiselivet for noen år siden klaget over hvor mye menneskesøppel turistene som ankom med danskebåten eller jernbanen møtte. Aften fulgte opp med billedtekster av denne typen: «Ikke før er turistene ute av Oslo S, så møter de på narkomane. Oslos omdømme stemmer ikke helt overens med det bildet av en ren, pen og miljøorientert by som myndighetene liker å selge. Skremmende.» Og dermed begynte snøballen å rulle. At Oslo siden den gang som følge av økt global fattigdom har fått rundt 400 prostituerte fra Nigeria hjelper ikke. Heller ikke at Stortinget opphevet forbudet mot tigging som gjorde at vi har fått noen billaster med organiserte tiggere fra Øst-Europa. Syndefloden har skylt inn over Oslos gater.


ROMA ER EN BY med stor selvtillit. Den er derfor eksemplarisk når det gjelder å skille mellom søppel og mennesker. Nylig tilbrakte jeg noen dager i gamlebyen i Roma. Sterkest inntrykk gjorde et besøk på en av uterestaurantene med utsikt mot Pantheon. Ved marmorfontenen lå en enslig fyllik og sov. Rundt satt hundrevis av turister fra hele verden. Rett ved Pantheon sto også en politibil, men han lot fylliken ligge mens de mange søplebilene kom, feide og kjørte. Helt til spylebilen kom rundt midnatt og truet med å spyle han bort. Da gikk politimannen bort og advarte han. Fylliken så groggy rundt seg, takket, og tuslet videre.


DET VI KALLER TIGGING kaller romerne for uformell økonomi. I den uformelle økonomien er det knallhard organisering, men selv tiggerne som ikke har noe å tilby og følgelig er lavest på rangstigen blir gitt en mulighet til å tjene egne penger. Dermed får de en slags verdighet de også. Moralen er: Hold Oslo ren for søppel, men gi alle menneskene som ferdes her mulighet til å leve sitt liv med et minimum av verdighet.


Kommentarer:
Postet av: Pil&Bue

Enig i at politivedtektene er latterlige i den forstand at de sidestiller søppel og tiggere/prostituerte. Det er nok også riktig at denne byen drives av mennesker med lavt selvbilde på vegne av byen sin. Men som urbanist fra Bergen i eksil må jeg likefullt si at det som virkelig får fart i mindreverdihetsinntrykket til denne byen er og blir arkitekturen. Jeg vet du har hyllet denne for å være postmoderne og mangfoldig og dermed kul, men en by med muskler tør å tenke stort, tør å tenke mer enn en og en bygård av gangen, og tør å legge planer for byens look. Bjørvika er forsåvidt et spedt forsøk, men blir akk så konformt og tradisjonelt. Hvor er den kreative kraften? Hvor kommer Oslos selvbilde egentlig til sin rett? Tja, kanskje rundt tinghuset? Hva synes du?

14.12.2006 @ 20:49
URL: http://pilogbue.blogspot.com
Postet av: Pil&Bue

I Bergen har narkisene en egen park og horene en egen gate. De blir ikke søppel, eller boss som vi kaller det, men de slipper å føle storsamfunnets evige fordømmelse midt i blant oss prektige skremte mennesker. Oslo burde lære av dette.

14.12.2006 @ 20:51
URL: http://pilogbue.blogspot.com
Postet av: Erling Fossen

Når det gjelder de narkomane har Oslo noe å lære av Bergen. De hadde Plata, men var litt for eksponert for storsamfunnet, og så ble de spredd og nå henger de rundt Skippergata og alle er misfornøyde. Gi dem en sentral plass. Arild Knudsen har foreslått å gi dem Galleri Oslo. Det er en spennende tanke. Horene har jo lenge holdt til i nedre Kvadraturen, og det var først når de prostituerte ble nigerianere og veldig synlig at det ble et problem. Hvordan har Bergen takla inntoget til nigerianerne?

15.12.2006 @ 15:55
Postet av: Erling Fossen

Kommer rett fra et informasjonsmøte om Bjørvika nå. Hvis du sjekker Barcodeprosjektet så er det alt annet enn konformt. Alle de forskjellige tomtene er forskjellige, både i volum, program osv. Så akkurat der finner du faktisk den kreative kraften du etterlyser i Oslo. Prosjektet bryter med alt vi er vant til i Oslo av kvadratur, karrebebyggelse mm. Barcode blir en herlig blanding av hollandsk pragmatisme og norsk syrerasjonalitet.

15.12.2006 @ 16:00
Postet av: Pil&Bue

Jeg er ikke tilstrekkelig oppdatert på nigerianerne og Bergen, siden jeg bor her i Oslo nå (klimaflyktning). Skal sjekke ut barcode. Ligger det på nett?

20.12.2006 @ 14:16
URL: http://pilogbue.blogspot.com
Postet av: Byrådsleder

Noen Barcodebilder finner duher. Sjekk særlig bilde 4 og 6. Sammenlign også med bildene før og etter som viser byggene slik de opprinnelig ble regulert. Disse bygningene er i grønt. De er riktignok lavere, men karrebebyggelsen danner en konmpakt mur som også privatiserer de offentlige rommene. http://oslopuls.no/nyheter/article1570401.ece?start=2

20.12.2006 @ 15:18
Postet av: Pil&Bue

Men du, den der togterminalen er jo helt sinnsyk. Kan ikke byrådslederen gå inn for en tildekking av hele feltet med togskinner? Da ville man fått adskillig mer areal å bygge på, pluss at man kunne laget herlige store åpne flater ala La defence i Paris! Eller torgalmenningen og festplassen i nordens paris, hehe.

21.12.2006 @ 08:38
URL: http://pilogbue.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3014535