Farse i Rådhuset

Observasjoner etter en høring. ef.

Farse i Rådhuset

 

Aldri har folkets representanter blitt ydmyket mer, og med rette.

 

For alle som har sett på amerikanske kongresshøringer forbindes de med politikkens mest dramatiske øyeblikk. Politikere briljerer og kryssforhører, mens de anklagede svetter og griller og ville gitt hele sin politiske karriere for å være et annet sted. Høringer på norsk er tilsvarende traurige. I forrige uke skulle de utskjelte utbyggerne i Bjørvika til pers i Rådhuset. De fæle kapitalistene skulle møte folkets representanter og ydmyket innrømme at de har lurt folket når de sier de må bygge høyt og tett i Bjørvika. Not.

            Bad boy og lille Napoleon, havnestyrets leder Bernt Stilluf Karlsen, sa det veldig treffende. En forhandling krever at begge sider av bordet leverer. Det gjør ikke politikerne i denne saken. Han minnet dem også på at det i sin tid var politikerne som vedtok å bygge ut 960 000 km2 i Bjørvika, og at utbyggerne bare lojalt følger opp dette vedtaket. Når politikerne nå vil ha omkamp om bl.a Barcode i Bjørvika er det altså en omkamp med seg selv. Politikerne i byutvilingskomiteen ble svar skyldig. SVs Akthar Chaudrys finest hour var da han inkvisitorisk spurte Stilluf Karlsen om Havnestyret var bankerott eller ikke, uten at noen helt skjønte hvorfor han stilte akkurat det spørsmålet.

            Hund og katt er bestevenner i forhold til Havnestyrets leder Stilluf Karlsen og byplansjef Ellen de Vibe, men også hun sto fjellstøtt når hun forsvarte Barcode-utbyggingen. Chaudrys partikollega Vedis Vik fulgte opp og spurte byplansjefen om de ikke ville vurdere andre alternativer enn Barcode. Fire år etter at Barcode vant arkitektkonkurransen og ble bedt om å nyansere dette, vil Sv altså ha noe annet. Hun fira ikke en tomme og sa at ingen av de foreliggende alternativene skaper like stor variasjon som Barcode.

            Khalid Mahmood skulle kjøre utbyggerne på vegne av AP. Han messet om at folket ville ha det lavere og mindre tett, uten å stille et eneste spørsmål som minnet om innsikt i byplansaker. Det nærmest han kom var å stille spørsmål om hvordan en påkjørsel til Nyland alle kunne generere mer trafikk gjennom Gamlebyen, et spørsmål han hadde blitt gitt i gave av Lederen for Gamlebyen Vel som hadde foret han med papirer. De Vibe svarte kontant: Tvert imot.

            Oslos store styringsproblem er at vi har en byutviklingskomite som er befolket med folk som ikke skjønner bæret av verken plantegninger eller hvordan man håndterer variabler som tetthet og diversitet. Aps Rina Brunsell Harsvik kunne det, men hun var på ferie i Valencia og trekker seg ut av politikken. Derfor kan dagens komite bare trenere saker, aldri penetrere og gi store utbyggingsprosjekter et løft.

            Barcode er forsinka. Sørenga er forsinka. Alt fordi bystyrepolitikerne ikke klares og enes om hva de vil gå for. Espen Pay i HAV Eiendom gjorde dem syrlig oppmerksom på akkurat dette i sin gjennomgang av Sørenga, og ramset opp alt de har endret på etter hvert som politikerne har kommet på bedre (?) tanker.

            Vi har et politisk regime som råtner. Nivået på den byutviklingskomiteen vi har nå har aldri vært lavere på de 17 årene jeg har fulgt Oslopolitikken, og det skal noe til. For da sto Grete Horntvedt fram på et møte i regi av Oslo Arkitektforening og sa hun gråt da hun ble plassert i byutviklingskomiteen, fordi hun ikke visste noe om byutvikling.

 

           

                  

                         


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5044101