Laes hallingkast

Publisert i Dagbladet 30.5

Laes hallingkast
Av Erling Fossen, Oslo Byaksjon

I sitt tilsvar gjentar byrådsleder Erling Lae at han er krysskleppa og misforstått, og hevder hårdnakket at han og Fabian Stangs uttalelser om at ?innvandrerne må integreres bedre før Oslo kan ta i mot nye? er tatt ut av sammenhengen. Hvordan det er mulig å misforstå denne setningen er for meg uforståelig. Lae er Oslos lengst sittende byrådsleder og vil altså ha oss til å tro at en journalist i NRKs Dagsnytt har lurt han inn i et retorisk bakhold. Den må han dra lenger ut på landet med. At Lae og Stang også blander sammen behovet for arbeidsinnvandring og familiegjenforening er mer forståelig og kan enkelt settes på Fabian Stangs kappe. I et intervju med Dagbladets Gunnar Thorenfeldt i forrige uke innrømmet Stang at han ikke visste hva familiegjenforening var. Stang vet ganske enkelt ikke forskjellen på de to typene av innvandring.

Men det har også skjedd noe med Erling Lae. Da han skulle kommentere OBOS-direktør Martin Melands uttalelser om at Oslo tåler 100 000 nye boliger i Aften tok han for første gang time-out og problematiserte Oslos rekordvekst: ?Selvsagt er det mulig å bygge så mye. Men får jeg slike tall på bordet, vil jeg for første gang si: Ønsker vi virkelig en slik vekst?? Før har Høyrebyrådet stått last og brast ved at alle som søker å realisere sin drøm ved å flytte til Oslo skal få lov til det. Det er valgår og nå er plutselig ikke Lae lenger sikker. Hvem er det i praksis Lae vil stenge ute? Jo, innvandrerne. Innvandring fra utlandet har utgjort store deler av Oslos rekordvekst de siste 25 årene. Bare i første kvartal i år vokste Oslo med 3215 personer, hvorav 1000 kom fra utlandet. Oslos innvandrerbefolkning har vokst fra nær null i 1980 til dagens 131 000. Erling Lae sier at Oslo trenger innvandring, men samtidig at vi ikke skal bygge boliger som gjør at de kan bo her. Ja vel, herr byrådsleder

Det er valg og stormen rundt utbyggingen av Bjørvika har vist at Oslos befolkning nå mener Oslo er full. Bønda fra inn- og utland som vil fløtte hit får værsågo bosette seg andre steder. Men som vist ovenfor er det en intim sammenheng mellom boligbygging og innvandring. Oslo er en liten del av verden. Vi bør gjøre det så enkelt som mulig for folk som vil komme hit for å søke lykken. Alle som vil bo i vår fantastiske by må selvfølgelig få lov til det. Oslo er en av de tynnest befolkede hovedstedene i verden. Det er plass til alle, bare viljen er der. Vekst i seg selv er ikke noe problem så lenge den skjer i forhold til en plan. At familiegjenforening er vanskelig er ikke noe argument mot innvandring. Alt stort er vanskelig. Lykkes vi ikke med å integrere alle som vil hit, mister vi ganske enkelt vår verdighet.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5451435