Alle vil til Oslo

Innlegg i paneldebatt om byutvikling i regi av Leieboerforeningen. Sjekkes mot framføring:

Jeg heter Erling Fossen og stiller til valg ved høstens kommunevalg med Oslo Byaksjon.

Oslo har kanskje det heteste eiendomsmarkedet i verden i verden akkurat nå. Dette skyldes bl.a. at Oslo er blant de hurtigst voksende byregionene i Europa og har vært det i nesten 20 år. Samtidig pågår det en historisk reurbanisering. Både innbyggernes preferanser har endret seg, de vil bo og arbeide sentralt, og det nye næringslivet etterspør også sentrumsnære arealer.

Dette har skapt overopphetede boligpriser som nå er i ferd med å skvise nesten alle under øvre middelklasse ut av byen og til nabokommunene. Taperne er førstegangsetablerere, innvandrere, og folk med vanlig inntekt.

Hvorfor har denne situasjonen oppstått?

Vi har politikere i Rådhuset som ikke vil være politikere. Høyrebyrådet bruker mye ressurser gjennom bl.a PBE for å sørge for at utbyggenre får regulert de mest attraktive tomtene slik at de oppnår høyest mulig pris. Vi har rett og slett et utbyggerstyrt boligmarked. Rune G. på sin side varsler omkamp om alle store utbyggingsprosjekter, for eksempel Grefsenbyen, Bjørvika, for å tekkes velger i Oslo som nå mener byen er full. Disse prosjektene kunne tatt toppen av den høye veksten og gitt byen etc pusterom. Oslo Ap. har mistet sin sjel; langsiktigheten. Lae lar markedet bestemme,. Gerhardsen lar velgerne bestemme. Resultatet er uansett det samme.

Vi får ikke bygget nok boliger, og heller ikke de riktige boligene.

Hva må gjøres: Gjenreis den sosiale boligbyggingen. Som i mellomkrigstiden og etterkrigstiden kan Oslo kommune gjennom enten OBOS, eller Selvaag, både finne den ideelle byboligen, hvilke kvaliteter kan man ikke gå på akkord med når arealet går ned, og sørge for at et tilstrekkelig antall billige boliger med høy kvalitet også blir bygget. Oslo har milliardoverskudd, gi OBOS, Selvaag de beste og mest attraktive tomtene mot at de bygger billig og bra.

Kommunen må, som ved forrige historiske urbaniseringsperiode, på 50-tallet, ta hånda på utviklingen av boligmarkedet, ikke bare være tilretteleggere for private utbyggerne. Og vi må utvise sterk politisk vilje til å integrere alle som vil bo her, også innvandrere. Bli flinkere til å bygge multifunksjonelle 24-timersområder, urbaniser drabantbyene. Det er plenty med rom til å bygge 100 000 nye boliger uten å røre verken de grønne lungene, småhusområdene eller markagrensa.

Men skal vi få til det må vi ha politikere som vil være politikere. Stem Oslo Byaksjon.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5453254