Nordmannen finnes ikke

Dette innlegget ble publisert på tidenstegn.no og skapte tidenes debattstorm med foreløpig 102 kommentarer. God lesing. Mvh. ef.

Nordmannen finnes ikke

Av Erling Fossen
Publisert 26.05.2007 kl. 18:07 (102 kommentarer)

Sannheten er konkret. Det er også identiteten din.

Jeg blir kvalm av 17.mai. På den dagen blir byen jeg elsker invadert av folk jeg aldri ser til daglig og ikke har noe til felles med. De ser ikke ut med sine spraglete drakter, prater rart og har en fanatisk glød i blikket som kan skremme fanden på flatmark. Vi som har bodd midt i Oslo de siste 20 årene ser også hvordan de forvandles forfylla brølaper når barnetoget er reorganisert og gjenoppstått på den enkelte skolen på ettermiddagen. Min sønn er snart 11 år, men jeg har aldri feira 17. mai sammen med han. Det rare er at han skjønner det. Hadde det ikke vært for leker og is og brus hadde han gjerne rømt unna dagen han også.

Det er rart med det. Hvis noen snakker dritt om Oslo slår jeg. Hvis noen snakker dritt om nordmenn ler jeg med dem, like høyt som når noen mobber andre nasjonaliteter. Det som former meg som menneske er de sosiomaterielle omgivelsene jeg til enhver tid beveger meg i. Jeg har alltid bodd i Oslo, kommer alltid til å gjøre det og min største drøm er at Oslo skal bli det nye Athen eller den nye Pariserkommunen for den saks skyld. Jeg vil mye heller at Oslo skal samarbeide med Göteborg enn Bergen, og hva som skjer med Nord-Norge interesser meg midt på ryggen. Men det forhindrer ikke at jeg kan bli hjertevenn med en som er født i Nord-Norge.

Alle som befinner seg i Oslo og har hjertet sitt her har like mye rett til å være her. Det dummeste jeg vet er etniske minoriteter som kaller seg bindestreks-nordmenn; enten det er norsk-ugander, norsk-pakistaner eller blablabla. Shabana Rehman skal ha evig kudos for at hun en gang ble portrettert et eller annet sted på 90-tallet og slo fast at hun var en Oslojente fra Holmlia. Selvfølgelig har oppveksten på Holmlia prega henne mer enn at slekta hennes er fra Karachi. Identitet er da for faen ikke noe du fødes med, det er noe du skaper gjennom samvirke med personer i omgivelsene. Identitet er rett og slett ikke noe mer eller mindre enn summen av dine handlinger og refleksjoner.

Det er ingen som har eiendomsrett til Oslo. Bare bruksrett. Oslo identitet skapes hver dag en en million forskjellige samhandlinger. Kun den som bruker byen vår, har rett til den. Bruksrett. Ikke noe gjør meg surere enn hvis en full trønder eller telemarking er i Oslo som turist, skjeller ut Osloborgere som har bodd her hele livet og ber dem pelle seg hjem fordi de ikke kan spore stamtavla si tilbake til Harald Hårfagre, men Djengis Khan. Hvem tror du egentlig ville vinne hvis de to krigsherrene skulle barke sammen?

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5462378