Rune G. som surrehue

Den anerkjente billedkunstneren Vibeke Tandberg fikk frie hender til å kommentere valgkampen i Oslo, slik den ser ut for henne. Her er resultatet. CHRISTINE ENGH

Oslo Byaksjons valgkampplakater kan komme til å vekke oppsikt i byen. Vibeke Tandberg - som for øvrig står på 52. plass på byaksjonens liste - har tatt utgangspunkt i fotografier av Aps Rune Gerhardsen og Høyres Erling Lae og Fabian Stang. Resultatet ser du på siden her.

- At Rune Gerhardsen er tegnet som et surrehue', at Stang har stjerner og det søte liv i øynene og at Lae hverken ser eller snakker, tror jeg er tilfeldig, men representerer en form for politisk satire som er tilpasset den estetikken Tandberg arbeider med akkurat nå, sier Erling Fossen, leder i Oslo Byaksjon.

Hans egen tolkning av plakatene er tydelig.

- Gerhardsen og Ap er i ferd med å miste langsiktigheten og dermed sin sjel. Stang har stjerner i sikte og er mest opptatt av det gode liv, mens det at Lae ikke tar til motmæle mot Erna Solbergs nulltoleransepolitikk overfor narkomane er oppsiktsvekkende, sier han.

christine.engh@aftenposten.noimage3 

image4 image5

Kommentarer:
Postet av: Erik Herstad Horgen

Jeg har vurdert å stemme Oslo Byaksjon en god stund, men etter å ha sett plakaten av Rune Gerhardsen gjorde dere valget mye lettere for meg. Dere mistet definitivt min stemme pga den plakaten (ikke til Ap).

Ikke misforstå meg, jeg er liberal både når det gjelder både kunst og ytringsfrihet. Poenget mitt er at disse plakatene er mer enn kunst - de er valgkampplakater. Presentér deres egen politikk i stedet for å harselere over motstandernes i neste valgkamp om fire år, så kanskje dere får min stemme...

29.08.2007 @ 14:18
Postet av: kjeks

Veldig enig med Erik Herstad Horgen. Dette ble rett og slett for barnslig. og skivebom.

29.08.2007 @ 15:09
Postet av: Byrådsleder

Hei Erik. Det er dumt for oss å miste stemmen din, men håper du ser viktigheten av kunstnerisk autonomi. For oss som er små og må slåss for oppmerksomhet med knappe midler kan ikke gjøre som alle andre. Derfor fikk Vibeke Tandberg frie hender til å komme med et statement om den politiske situasjonen i Oslo. Plakatene har definitivt vekket oppmerksomhet, og de som er kjennere

av samtidskunst er særdeles fornøyd. Da er det opp til oss å kommunisere hvorfor vi har valgt å trykke disse plakatene. Til din orientering har vi også trykket mer ordinære valgplakater med slagordet vårt og bilder av tre av toppkandidatene. Håper fremdeles du vurderer å stemme på oss. Mvh. ef.

29.08.2007 @ 22:46
Postet av: knuflesus

jeg er en kjenner av samtidskunst. og dette kan ikke kalles noe annet enn photoshopping på gutterommet. men kalle det gjerne kunst. bevares.

29.08.2007 @ 23:44
Postet av: Byrådsleder

En av våre mest anerkjente kunstteoretikere Ina Blom har forøvrig tolket dem slik: "plakatene gir assosiasjoner

til punkestetikken til den grafiske designeren Jamie Reid (designer for bl.a. Sex Pistols) og - i det større historiske perspektivet - til de visuelle strategiene til de dadaistiske og situasjonistiske aksjonskunstnerne som inspirerte Reid's arbeider."

30.08.2007 @ 00:26
Postet av: Jan Andreas Knudsen

Ja, det er flott med store ord om kunstnerens innsats, men det kan ikke brukes som forsvar mot anklagene om at dette er å blande kunstnerisk samfunnskommentar med stemmesanking - samfunnskunst kan ofte sees på som opprop mot noe som er galt, valgkamp bør fokusere på hva som kan bli bra.

05.09.2007 @ 14:20

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5504250