Frigglandet - Oslos indrefilet

Fra den faste spalta "Frigg & Sånt" i Lokalavisen

Frigglandet er i sannhet et mektig skue der det strekker seg fra Møllergata skole i øst, Ruseløkka i vest, og Majorstuen og Marienlyst skole i nord. Frigglandet er Oslos indrefilet, og tar du bydelen vår ut av historiebøkene, står det bare permene igjen. Etter at Christiania vokste seg ut av Kvadraturen og Karl Johans gate ble bygget i 1840-årene har hele den norske åndseliten spasert, flanert, drukket og malt i vår bydel: Ibsen, Munch, Christian Krogh, Camilla Collett, Henrik Wergeland, Olaf Bull. Her har deres skjebner blitt formet. Og herfra kommer også de moderne Oslo-poetene; enten det er Lars-Lillo Stenberg, Ila-gutten Lillebjørn Nilsen eller gutten som ville være en av gutta; Lars Saabye Christensen.

Frigglandet består av de to administrative bydelene St. Hanshaugen og Frogner minus Bygdøy-halvøya; en befolkning på rundt 70.000. Det store flertallet i Frigglandet bor i bygårder, enten i lamellbebyggelse som Marienlyst, Norges tettest befolkede, eller carrebebyggelse som er den tradisjonelle kvartalsstrukturen i den eldre bybebyggelsen. Lyn er vestkantklubben, Vålerenga er østkantklubben, mens Frigg er den eneste byklubben, der den ligger på vestkantens østkant og avgrenser seg mot Akerselva i vest.

Frigglandet har veldig mange innbyggere i aldersgruppen 20-39 år, nærmere 40.000, men færre barn enn i andre bydeler. I aldersgruppen 6-12, som er barnefotballens år, har Frigglandet i overkant av 3000 barn. Omregna til 5-fotball er det 600 lag, og noe å strekke seg etter for Frigg som hvert år melder på ca 50 lag i barne- og ungdomsfotball.

I Lars Saabye Christensens erindringsromaner fra Friggland er det å ta på seg de blåhvite Frigg-draktene en viktig del av identiteten til de oppvoksende gutta. Går det bra for Frigg, går det også bra for bydelen. Slik er det igjen i ferd med å bli. Fotballen er også en viktig sosialiseringsfaktor i bydelen vår. Frigg-spillere er hel ved, selv om de kanskje er litt frekkere i snakketøyet enn andre Oslo-kidz. De er tross alt bybarn: Vi er hvite, vi er blå, vi er ikke til å slå. Frigg.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5676832