Friggs tangafotball

Fra min faste spalte i Lokalavisen Frogner/St.Hanshaugen: Frigg & Sånt

Friggs tangafotball

Hvordan spiller man fotball som en bydel? Frigglandet er hjemstedet til den kreative klasse. Da er det naturlig at Frigg også spiller kreativ fotball. På et Frigg-møte på Perrongen fortalte den nye a-lagstreneren Ole Kristian Vikan at han vil fortsette arven etter den gamle treneren Viggo Strømme og fortsette med søramerikanskinspirert fotball. Etter at Strømme ga seg i Vålerenga i 1999 tok han et friår og besøkte mange av landene i Sør-amerika. Som et ledd i Fredskorpsprosjekt året etter kom det flere søramerikanere til Frigg. Sesongen 2003 ble et høydepunkt for Frigg og gutta fra Argentina og Brasil; Cimar, Cafe, Danilo og Jose, leverte varene både til A-laget, junioravdelingen, men også til andre formål i lokalsamfunnet. Med deres stabilitet og humør i treningsarbeidet fikk Frigglandet en stor dose søramerikansk vitalitet.

Gutta reiste hjem, men den søramerikanske arven etter dem lever videre. Slik har det ikke alltid vært. Drillos hit and run-fotball der moralen er å tuppe ballen så langt som mulig opp mot motstanderen, fordi det er lurt å tape ballen på motstandernes banehalvdel for da er det bare å ta den tilbake i neste øyeblikk, førte Frigg ned i 4. divisjon midt på 70-tallet. Halvard Thoresen med sin robotfotball skulle ta Frigg opp i eliteserien tidlig på 90-tallet, men Frigg gikk på en smell på mange måter og holdt på å knekke nakken både økonomisk og sportslig.

Nå er det igjen søramerikanske tilstander i Friggland. Ole Kristian Vikans fotballfilosofi er enkel. Frigg skal spille underholdende fotball der det er viktig at spillerne kan improvisere, og at man kjenner hverandre så godt som typer at man vet når den andre velger å gjøre det. Improvisasjon og samhandling forent i en høyere Frigg-enhet. Hvorfor er det viktig å improvisere? Drillo og Sembs fokus på system vil alltid ha den svakheten at systemet ikke klarer å forholde seg til improvisasjon, fordi de ikke har drilla inn noen mottrekk. Kjente og kjære formasjoner som 4-4-2 og 3-5-1 har alle sine like kjente og kjære mottrekk. Vikan foretrekker 4-3-1-2 der den hengende spissen mellom angrep og midtbane får en improviserende nøkkelposisjon.

Friggs tangafotball (argentinsk tango + brasiliansk samba) vil garantert skape underholdende fotball. En påminnelse om det fikk vi på søndag da 3.divisjonslaget Fagerborg ble knust 6-0. Det hele er ikke mer hokuspokus enn at Frigg nå speller like kreativt som det livet vi innbyggerne i Friggland lever.

Erling Fossen


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5709947