Girl Power

Fra min faste spalte Frigg & Sånt i Lokalavisen Frogner og St. Hanshaugen

Jentefotball og Frigg er som skapt for hverandre. Årsaken til at de unge guttene stifta Frigg i Herman Foss gt. i 1904 er noe dunkel. Kanskje var det nærmeste de kom en vaskeekte pin up på den tiden før fotografiet ble utbredt. Men uansett har det lagt føringer på hvordan Frigg ser på kvinnefotball. Som Odins kone var hun hans jevnbyrdige. Men der Odin måtte anstrenge seg for å tilegne seg visdommen lå den naturlig iboende i Frigg. Hun var Åsgårds herskerinne, og hadde full innsikt i menneskenes skjebner. I tillegg var Frigg også kvinnenes beskytter.

Tidlig på 70-tallet startet man som smått opp med jentefotball i Norge. Først i 1976 godtok endelig Norges Fotballforbund at kvinnefotball ble formalisert som fullverdig idrettsgren. Frigg var en av pionerene også for jentefotballen. Før 1976 lot Frigg jentene spille oppvarmingskamper før herrene. I spissen for jentefotball-prosjektet, som møtte stor skepsis blant datidens fotballeksperter sto Mr. Frigg Per Pettersen, Torgeir Røyert og Ellen Wille. Wille kom opprinnelig fra håndballavdelingen i Frigg, men ble etter hvert valgt inn i fotballforbundets komité for kvinnefotball. Per Pettersen ble også den første norske kvinnelandslagstreneren.

Jentefotballen i Frigg har gått i bølgedaler. Da en av Friggs mange ildsjeler, Helge Sæter, startet i 1997 var det ingen rene jentelag. Nå er det åtte, men fremdeles er det stor ubalanse i antall jente og guttelag. Frigg har nærmere 50 lag til sammen. Med tanke på at Frigg var Odins jevnbyrdige, bør også jentene i Frigg-land strømme til treningsfeltet på Tørteberg.

Det viktigste i all barneidrett er det sosiale, og det å lære barn samhandling. Fotball er en av de siste arenaene i samfunnet vårt der individualiseringen og atomiseringen av samfunnet ikke blir akseptert. I fotball lærer barna å tenke som et vi, ikke bare som et jeg. Men også for foreldre med ambisjoner om å vinne noe på vegne av jentene sine er det lurt å begynne i Frigg. Jenter-16 vant kretsmesterskapet i 2005, og Jenter-10 fikk bronse i Norway Cup i 1999.

Hva venter dere på?

Erling Fossen

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5721512