Kåres Tobakk

Frigg & Sånt

Alle som har et forhold til Beatles av Lars Saabye Christensen vet at Kåres tobakk (Kaares Tobak) i Thereses gt. spilte en sentral rolle for alle unge som vokste opp i Friggland:

"Så gikk vi i samla tropp inn til Kåre, i hans mørke butikk, Kåres Tobakk i Thereses gt. Kåre kom til syne i mørket, det snille bokseransiktet med hareskår, og jeg tror han kjente oss igjen fra i fjor. - Kontingent? spurte han. Vi nikka og la hver vår tier på disken, og så henta han fire kort og vi dikterte navnene våre. ? Født 51, mumla Kåre. Guttespillere i år, altså. - Mange som har meldt seg på i år, eller ? spurte John. ? Vi får gode lag på alle nivåer, smilte Kåre. ? Åssen g-går'e med F-Frigg i h-hovedserien, a? ville Ringo vite. ? Vi vinner, sa Kåre bestemt".

Kaare Schieflo het han, og var mr Frigg junior i en evighet. Tobakkssjappa hans lå langt oppe i Thereses gt. på Bolteløkka-siden. Så integrert var Frigg i livets hans at hver gang det ringte i sjappa, svarte han med å si "Frigg Junior". Her betalte ungene kontingent. Her meldte de seg på danmarkstur. Her henta de startnumre for hopprenn på Idioten og til skøyteløp i Stensparken.

I Friggs jubileumsårbok fra 2004 skriver Helge Baardseth (44-årgang) utførlig om alle de lokale aktivitetene som Kaare dro i gang. Størst var hopprennet på Idioten bak Veterinærinstituttet. Bakken var vanligvis i drift hele vinteren, men mens veivesenet til daglig hadde lagt opp en snøskjerm nederst i unnarennet slik at hopperne måtte svinge skarpt til venstre, var General Birchs gt. nå stengt for biltrafikk og Sletta var slik en slette skulle være. Det hadde Kaare ordnet. Det var svart av tilskuere, Holmenkollmarsjen i høyttalerne, pølsesalg og Frigg-gutten Carsten Byhring som skrek "10", og mente meter når en av de små hopperne strakk seg mot bakkerekorden. Der sto Kaare, litt tilbaketrukket, alt fungerte, i år som årene før.

Kaare Schiefloe er en ledestjerne blant de mange ildsjelene i Frigg som har viet sitt liv til å gi spennende tilbud til bybarna i Friggland, og er en påminnelse om hva fotball egentlig skal handle om. I disse dager får en annen klubb som skriver her i avisa mest oppmerksomhet for korrupsjonsanklager og rike kapitaleiere som gjør akkurat hva de vil. Sånn går det når en fotballklubb glemmer hvor de kommer fra, og hva som er fotballens viktigste oppgave: Å skape liv og samhørighet i nærmiljøet.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5733185