Stockholm vs. København vs Oslo

Oppslag i Dagbladet Søndag som sammenligner de tre byene. Her er kun mine sitater gjengitt.

OG JEG RINGER VIDERE, til en yngre mann, til Fossen, Erling Fossen, urbanisten, Oslos egen bydoktor, som sitter hjemme, og, skal det vise seg, skriver på ei bok han har gitt arbeidstittelen «Funky Oslo».

- Camilla Collett skrev en gang at «Oslo er en parveny», altså en oppkomling uten dannelse. Hun sammenliknet Oslo med Berlin, der en kvinne kunne gå på gata uten å bli antastet, noe man ikke kunne i Oslo på den tida. 150 år seinere er det jo fortsatt sånn her, konstaterer Fossen.


- Hvorfor? - Det tar lang tid å endre mentaliteten etter 500 år som koloni. København og Stockholm er hovedsteder i gamle europeiske riker, mens Oslo er hovedstaden i en tilbakestående provins. Vi vil gjerne være hippe og kule, men vi er det ikke. Både Stockholm og København har en naturlig selvtillit som vi ikke har.


- Hvem er osloborgeren? - Margreth Olin har sagt at «hvis Oslo er en mann, er han urolig og rastløs, han gjør alt for å skjule det, men greier ikke å fortrenge verken brutaliteten eller ømheten». Som råmateriale i starten av en dannelsesprosess, er osloborgeren et bra utgangspunkt. Men i motsetning til for eksempel Bergen, har Oslo en lite lesbar identitet. 50 prosent av innbyggerne kommer fra andre steder. Det er i utgangspunktet ikke noe problem, men det blir et problem ettersom det ikke finnes tydelige identitetsmarkører å gripe fatt i. I motsetning til byer i som Stockholm og København, har ikke Oslo en identitet som er så tydelig at den kan være felles for alle.


- Er det bare et problem? Finnes det ingen fordeler? - Jo visst. Jeg liker den litt Klondyke-aktige stemningen. Oslo preges av en gullgraveraktig mentalitet som gir byen en viss vitalitet. Har man en god idé, er det bare å kjøre på. Musikkscenen er eksplosiv sammenliknet med Stockholm og København. Men samtidig er den veldig provinsiell. Knapt et eneste band lager musikk som er interessant utenfor Svinesund.

- Hvor lang tid vil det ta før vi er like siviliserte som folk i Stockholm og i København, tror du?

- Det er vel ikke noe mål å bli like snørrhovne som stockholmerne eller liksomeuropeiske som københavnerne, men jeg håper vi en dag kan få litt bedre selvtillit, sånn at vi i sterkere grad kan erobre verden med våre ideer.


- Når kan vi få oppleve det? - Det er ikke godt å si, sier Fossen.

- Men jeg håper det skal skje i min levetid.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5739118