Lessons from New York

Jeg er blitt frelst. Sånn ære bare. New York er fra nå av en evig kilde til inspirasjon, og et permanent forbilde for min urbanisme. Her er fire avgjørende inntrykk jeg har absorbert: 
  1. Modernitet. New York er ingen kunstig skapt metropolis som f.eks. Las Vegas, men modernitetens ypperste by. Da stålmagnaten Carnegie bygde Carnegie Hall mot slutten av 1800-tallet snakket han om ?the improvement of mankind?. Det er både en kulturell og sosial dimensjon ved byens ekstreme fysikk som det bare er å ta av seg hatten for. Strukturene i denne byen oser først og fremst av kraft, enten det er stålvaierne i Brooklyn Bridge, kuppelen i Chrysler building eller de uendelige lange sølvfargede tbanekonvoiene i subwayen.
  2. 24-timersbyen. New Yorkerne utspiller sine liv i all offentlighet, ikke minst spiser de alle sine måltider ute. Kombinasjonen av tetthet og det sosiale folkeslaget muliggjør 24-timersbyen. De mange dinerne er alltid fulle, og på en av dem telte jeg 12 kelnere/ryddere/hovmestere/kokker i et lokale som ikke tok mer enn 40 sitteplasser. De er eksperter på logistikk og å organisere køer slik at du får like bedre service i en overfylt new york-diner enn i en folketom Oslorestaurant. Jeg vil ha et nytt folk i Oslo, og en restaurantbransje som begynner å fokusere på høyt volum og lav pris framfor lavt volum og høy pris.
  3. Høyder er ikke noe problem. Ingen steder i New York får du følelsen av en mur. Det er fordi det eksisterer en ekstrem høy differensiering av bygg, også innefor hvert kvartal der høydene kan variere fra en etasje til 100 etasjer. Dette taggete lappetepper skaper en organisk følelse og en ekstrem visuell dynamikk. Ved hvert eneste gatehjørne venter det deg en overraskelse i julaftenklassen.
  4. Å være høflig er en urban dyd. Det er muligens en forutsetning for å leve så tett som de gjør i New York, men ved hvert eneste sammentreff, enten det er i overfylte gater eller på subwayen, så sier begge parter konsekvent sorry. Selv når jeg tråkket på skoene til noen andre sa de sorry. Nå skal også jeg bli høflig.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5796095