Byrådets kunstige grep

Aftenposten Aften 30.05.2008

bjrvikanielsen
Flytting. Byrådet har ikke klart å realisere nytt hovedbygg til Deichmanske bibliotek som lovet. Sviket skal dekkes over ved hjelp av det Lae kaller «et kunstgrep».

Det er forhåpentlig ironisk at Lae bruker ordet kunstgrep, som jo skal forstås i betydningen «lureri» eller «knep».

For det er lureri byrådet prøver seg på når de tar til orde for å samlokalisere Deichmanske og Munch-museet ved siden av Operaen i Bjørvika. I flere år har både Lae og kulturbyråd Ødegaard stått frem i mediene og sagt at et nytt Deichmanske på Vestbanen har høyeste prioritet.


På Vestbanen har Deichmanske vært i tett dialog med arkitektene og vært med på å skape drømmebygget sitt. Senest i fjor lovet byrådsleder Lae at spaden til det nye Deichmanske skulle stikkes i jorden høsten 2007. Han hadde til og med gått til erkefienden Arbeiderpartiet og hentet Gro Balas som den terminatoren han trengte for å gjennomføre planene. Hverken hun eller Høyre-byrådet har levert.


Floken løser Lae med å gå tilbake til start. Nytt sted. Ny arkitektkonkurranse med blanke ark og fargestifter til. Slik blir Høyre-byrådet kvitt et brysomt bygg mange var mot, og slik får han straffet alle dem som ikke ville ha Munch-museet dit. Taperen er Høyre-byrådet, som viser at de har gjennomslagskraft som en mygg uten snabel.

Med på lureriet er kulturminister Giske, som nå vil bygge Nasjonalmuseet på Vestbane-tomten. Taperen er Tullinløkka. I flere tiår med flere arkitektkonkurranser er resultatet en fraflyttet parkeringsplass som selv de narkomane skyr som pesten. Alt stort er vanskelig, sier en nederlandsk filosof. I Oslo er det bortimot umulig å drive med byforedling. Å bygge innenfor eksisterende bebyggelse er tydeligvis for vanskelig. I hvert fall når fjorden lokker som sirenenes sang.


Å legge en kabal med kultur

-institusjonene våre og plassere alle ved fjordkanten på jomfruelig mark, er like dumt som det er enkelt. Når Lae sier at Operaen, Munch-museet og Deichmanske skal danne en klynge, avslører han at klyngebegrepet er gresk for ham. Når Madrid legger sine tre hovedmuseer, Prado, Thyssen, og Reina Sofia, langs hovedgaten, kan det fint lages synergier. Så lenge det er de samme menneskene som kommer til å gå på alle tre, kan det lages felles billettsystem, felles markedsføring med mer.


Men hva har Munch-museet, Deichmanske og Operaen til felles? Se for dere en skoleelev som skal finne stoff til særoppgaven sin. Eller en etnisk minoritet som pleier å gå på lesesalen hver formiddag på Deichmanske. Mener Lae at de deretter skal løse billett til Munch-museet, for å avslutte dagen med å gå i Operaen? Å legge alle de tunge kulturinstitusjonene i Bjørvika er like lurt som å la et tog bestå av bare lokomotiver uten vogner.


Og til alle dere som tror det er en sikker hit å plassere alle kulturinstitusjonene ved fjordkanten: Hvor mange er det egentlig som frivillig oppsøker fjordkanten i oktober til april? Ingen.


Erling Fossen, Oslo Byaksjon©Aftenposten

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5904687