De gamle er eldst

Hentet fra min faste spalte "Frigg & Sånt" i Lokalavisen St. Hanshaugen 

De gamle er eldst

 Scenen: En kokende varm Friggbrakke der Frigg Eldre møtes til sin årlige sommeravslutning. Friggs Eldre er de som egentlig bestemmer i Frigg. Ikke fordi de forvalter historien, ikke fordi ingen nålevende personer i Frigg har prestert bedre enn de gjorde. Men fordi de framstår som helstøpte karakterer. Forbilder. Jeg var så heldig å bli sittende med trekløveret Arne, Odd - Friggs toppscorer gjennom alle tider, og navnebror Erling. Arne og Erling er begge født i 1931 og spilte gatefotball under krigen i ATK - Alle Tiders Fotballklubb. Odd var fra Løkka og kom inn et par år senere. Den organiserte idretten var nazifisert og følgelig boikotta under krigen. Disse gutta var av den sorten som kunne finne på å rappe håndgranater fra tyskerne bare for å ha noe som ligna en ball de kunne spille med. Draktene var tøylefser fra før krigen, og da de spilte mot Heming ved Gråkammen ble de invitert inn i Frigg av en eldre fyr som sa at nå er freden kommet. Dermed ble det til at 40-50 gategutter invaderte Frigg.


Før maten er kommet på bordet er det forsvunnet en flaske Løiten og en Genever: ?Løiten ? er rene fløyten, et par Genever kan også gå rundt?. Den tidligere lederen av Norsk Arbeidsgiverforening, Lars Aarvig, hadde spontant dratt av en drikkevise, og hele forsamlingen gapte så bare 20 drøvler var synlig: ?Vi kommer og vinner og siden forsvinner?. Replikkene smeller like fort som en hakkespett med adhd. Besjelet av store mengder Løiten begynner rommet å danse foran meg. Friggs Eldre blir forvandlet til de to kreftene Podagraen og Viagraen som slåss en djevelsk tvekamp i Lokes fengsel, kampen gjør selv Balders mor Frigg dåneferdig av lengsel.      

Tilbake i Friggbrakka. Her er rett og slett Friggsjela samlet rundt et bord. Mottoet deres var og er slik den ble fremført av Lillebil Ibsen i Det nye Teateret ved Friggs 50-årsjubileum i 1954: ?Vårt mål er real kamp og ferd, for alt som er av menneskeverd. Vårt motto fikk da det motiv: kjemp ridderlig i sport og liv.? 60 år senere etter at gateguttene gikk inn i Frigg har ?de forblitt en venneflokk som vil, ha lagånden i livets spill?. Men det nytter ikke for en Friggutt å være et hengehue. Nei ?det ligner ingen Friggargutt å være mutt, å være mutt, å nei?. Uten en kjapp replikk kan det egentlig være det samme.             

                


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5946010