Byrådet gjør Oslo mindre

Byrådet gjør Oslo mindre
Byråd Merete Agerbak Jensen mener i Aften 10. juni at jeg ikke liker kulturklynger og at jeg tenker for smått. Ikke er påstanden elegant formulert, og ikke treffer den. Jeg heier på klynger (noe Høyre aldri har gjort før nå!).


Min påstand er at byrådet ikke har snøring på hva som skal til for å lage en vellykket kulturklynge. En vellykket næringsklynge består gjerne av et stort selskap som lokomotiv, en hærskare av små- og mellomstore bedrifter (underleverandører), og de nødvendige servicebedrifter, for eksempel finansiering. Museumsklyngen i Madrid fungerer perfekt ved at de tre museene i praksis er ett museum med tre avdelinger som spesialiserer seg på ulike epoker/malere. Skal du se på gæmlisene El Greco eller Goya, går du til Prado, skal du derimot se på Picasso, går du til Reina Sofia.


Hvilke synergier skal Deichmanske, Operaen og Munch-museet skape? Høyrebyrådet tror at samlokalisering er en tilstrekkelig betingelse for å skape liv, men å skrive navnet til ulike kulturinstitusjoner på gule post-it-lapper og plassere dem alle i Bjørvika er hverken stor statsmannskunst eller avansert klyngetenkning. Med sin fjordfetisjisme reduserer byrådet byutvikling i Oslo til kun å gjelde området mellom fjordkanten og Karl Johans gate (forlenget inn i Dronning Eufemias gate). Byrådet gjør Oslo mindre enn vi fortjener.


Kulturinstitusjoner har den egenskap at de er med på å generere befolkningsstrømmer. Da Munch-museet åpnet på Tøyen i 1963, trakk museet flere hundre tusen Oslo-folk i mange år. Ved å plassere attraktive kulturinstitusjoner på ulike steder i byen skapes det befolkningsstrømmer som binder byen og byens befolkning sammen. Knutepunkter er ikke skapt av Gud, men de skapes av politikere med vilje til å bygge. God byutvikling handler om å skape attraktive møteplasser over hele byen, ikke bare langs fjordkanten. Høyrebyrådet har ikke en aktiv kulturpolitikk, forstått som viljen til å styre befolkningsstrømmene, og legger alt som er attraktivt i byen ved fjordkanten, rett i nærheten av turiststrømmene. Ta for eksempel planene om et regionalt kulturhus i Groruddalen. Planene for dette har ligget i innbunken til Merete Agerbak-Jensen i flere år, uten at hun har løftet en finger. Groruddalen er for langt unna fjorden, og følgelig utenfor radaren til byrådet.


Erling Fossen, Oslo Byaksjon


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5975242