Storbyundersøkelsen - Ekspertenes dom

Ekspertenes dom


RIK OG UNG BY:
Ekspertene Aftenbladet har snakket med - en fra hver av de fire

store byene - har flere forklaringer på den generelle lykken i Stavanger.


- Stavanger er en ung by som er i flytsonen. Vi må huske på at den startet nesten

på null for 30 år siden. Da var det knapt en skjenkebevilling der, sier Osloentusiast Erling Fossen. Sosiolog Erik Fossåskaret ved Universitetet i Stavanger er inne på det samme:? Før 1970 var Stavanger en rolig hermetikkby med småhus og stagnasjon. Veksten kom fort, slik at byen i langt større grad enn for eksempel Bergen er preget av nyrike mennesker, sier han. Fossåskaret har med selvsyn sett at Stavanger er en mer velstående by. - Det ser man på slike ting som at offentlige plasser og bygg er bedre vedlikeholdt i Stavanger, sier han.


Urbanisten Fossen peker på at Stavanger har fått smake oppsiden av det fargerike fellesskapet, med mange

godt betalte utlendinger i oljebransjen. ? Slik sett skjønner jeg at byen kan kalle seg mangfoldig. Både valgforsker Frank Aarebrot i Bergen og psykologiprofessor Arnulf Kolstad ved NTNU i Trondheim trekker frem politiske forskjeller for å forklare innbyggernes inntrykk av styringsdyktigheten i egen by.


Trondheim og Stavanger har det gamle systemet med ordfører og formannskap. Oslo og Bergen har innført byparlamentarisme. - Bergen har tullet voldsomt med styringssystemet de siste årene. Det er en Mikke Mus-parlamentarisme der politikerne ikke tar ansvar for noe som går galt. Ikke rart få synes byen er godt styrt, sier Aarebrot. Kolstad peker på at Trondheim og Stavanger er styrt i stabile, tydelige politiske retninger. - Stavanger har vært Høyrestyrt i mange år, mens Trondheim er utstillingsvinduet for de rød-grønne. I Bergen og Oslo er det mer kaos i politikken.

Aftenbladet


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6052280