Hver eneste dag er en Oslodag

Denne sto i Aftenposten Morgen 17.8  


Hver eneste dag er en Oslodag

av Erling Fossen, Oslo Byaksjon


Ragnhild Skogheim anklager meg for å ha et lite nyansert syn på identitet (13.8) fordi jeg lanserer Oslos mange innflyttere som mulig svar på at færre innbyggere i Oslo enn i de andre norske byene identifiserer seg med byen sin. Jeg kunne, som Skogheim, sagt at det er umulig å vite sikkert, men da hadde jeg vært et utrolig dårlig intervjuobjekt.


La meg begrunne mitt syn. Hovedårsaken til at folk flytter på seg er muligheten for å få arbeid. Det er derfor nærliggende å tro at mange av Oslos innflyttere er her fordi vi har et ekspansivt arbeidsmarked og blant verdens høyeste lønninger, og ikke fordi de elsker Oslo.


Identitet er et problematisk begrep i de moderne storbyene. Innflytterne og minoritetene utvikler utvikler bare unntaksvis en homogen identitet som urbane Osloborgere, ofte snarere det stikk motsatte. Både deres nasjonale identitet, og i mange tilfelle stamme eller lokale (trønder, bergenser) identitet, som for eksempel hos somalierne eller pakistanerne, blir brukt enda mer aggressivt i møte med andre minoriteter og innfødte Osloborgere. I Oslo skjer det til en viss grad en svekkelse av de etniske særpreget, men den identitetsmessige tilknytningen til nasjonen eller ?stammen? blir bare sterkere. Det er et urbant paradoks at jo likere gruppene blir, jo mer spektakulært og ofte aggressivt hevdet de sin unikhet og sin forskjellighet fra andre grupper.


Gjør det noe at bare et mindretall av de som bor her identifiserer seg med Oslo? Nei, antageligvis ikke. En storby fungerer som en magnet som tiltrekker seg veldig mange ulike menneskeskjebner og for noen er det nettopp fraværet av en sterk homogen identitet som er tiltrekkende. Patriotisme kan fort ende opp som bynasjonalisme. Derfor er det viktig at man ikke forsøker å tre en identitet ned over hodene på de som bor i Oslo.


En annen og viktigere indikator på en sunn by kan måles i befolkningsvekst siden byenes hovedinntektskilde er personskatt. Oslo vokste med rekordmange 12 000 personer i fjor og har knapt vært mer attraktiv.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6115369