Kunnskapsbedriften

 Kunnskapsbedriften

 

Hvis du hører på Åge Hareide eller noen andre fossile trenere fra steinalderen snakke fotball kan man bli forlediget til å tro at fotball handler om «å ha stake», «baller», eller andre honnørord fra steinaldermannens kroppslige vokabular. Foreløpig virker det som om den kunnskapsrevolusjonen som foregår ellers i samfunnet kryper beskjemmet ut igjen når den møter fotsvetten i fotballgarderobene.


Men dette er bare tilsynelatende. Kunnskapsrevolusjonen transformerer også fotballklubben til kunnskapsbedrifter der spillerne i større grad bruker det hodet du tenker med og ikke det som er sørover på kroppen. I alle ledd, fra spillere, via trenere, lagledere, administrasjon og styre foregår det kompetansepåfylling over en lav fotballsko. Kursvirksomheten til fotballkretsen har eksplodert og klubbene igangsetter egne akademier for å sørge for nødvendig påfyll.


Hva er det som primært kjennetegner utviklingen innenfor fotballen de siste årene? Ballen går hurtigere mellom spillerne enn noengang. Gjennomsnittlig tid mellom hver touch er bare på et par sekunder. Og det får som konsekvens både at teknikken til hver enkelt spiller må bli bedre slik at vedkommende klarer å spille ballen hurtig fra seg, men det stiller også strenge krav til samhandlingen slik at hver enkelt spiller har noen å spille ballen til. Det må skje en rekke parallelle løp samtidig slik at det alltid er noen å spille på selv når motstanderen kommer med sine mottrekk.


Som i resten av samfunnet der bedriftene nå løper etter der kunnskapen befinner seg, og ikke omvendt som før, må også en fotballklubb sette kunnskapen i sentrum. En fotballklubb må ta utgangspunkt i den humankapitalen som finnes i hodene til alle som er i berøring med klubben. Ved å tømme hodene til de involverte får man all den kunnskapen som er i klubben på bordet, og deretter blir det mulig å lage strukturer og rutiner en kunnskapsbedrift verdig.


Før var det nærmest et tabu for en fotballspiller å ha for mye kunnskap i hodet. All input utover dataspill, actionfilmer og tegneserier forstyrret bare tankevirksomheten og gjorde de til dårligere fotballspillere. Men sorry mac, i dag er også fotballspilleren blitt en kunnskapsarbeider og da hjelper det ikke at du har stål i bein og armer, hvis du bare har loff i huet.

 

 

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6292310