Å ta en Stabæk

 

 Det er bare å stille seg i køen av gratulantene som står laina opp foran Stabæks gullhelter. Med ett av de minste budsjettene i eliteserien latterliggjorde de mammonsterke Enga (arbeiderklubb du lissom) i den siste seriekampen og kronet en fantastisk sesong. Det ække verst av en klubb som rykka opp fra femte til fjerde divisjon første gang i 1987. Det var køppfinalen i 1990 som satte Stabæk på sporet. Til alles store overaskelse hadde møkkalaget Fyllingen fra strileland utenfor Bergen klart å spille seg til cupfinalen mot selveste Rosenborg. De ble ydmyket, men noen tenkte at hvis de kan klare det, så kan vi også. Resten er historie.


Som alltid er det nedturene det er lærdom å hente noe fra. I 2004 vant Enga 3-0 over et tafatt Stabæk-lag i den aller siste serierunden. Etter ni år i den øverste divisjonen var nedrykket et faktum. Ydmykelsen var total. Folk sto i kø og frydet seg over smellen til disse reklamefolka. I desember samme år valgte klubben å reise til et lite tettsted ved Oslofjorden for nådeløs evaluering. Konklusjonen var entydig: Stabæk hadde glemt hvordan de skulle bli elsket på Haslum. I løpet av den helgen i Åsgårdstrand bestemte Stabæk seg for å være lokalt forankret klubb igjen.


Og her ligger nøkkelen til suksessoppskriften på hvordan en klubb kan gå hele veien og kanskje spille Champions League mot Real Madrid neste år. Det er ikke de klubbene med størst budsjett som alltid vinner, men klubbene med de sterkeste røttene i lokalsamfunnet. Tidligere Skeidtrener Begnt Eriksen sammenligne en god trener med en god kokk. En god kokk får alltid noe godt ut av de råvarene han har hvis han har en formening om hva han vil lage. De som har mye penger, derimot, shopper ofte stjerner uten å vite hva de skal brukes til. De mister fokus.


Forrige gang Frigg satsa stort på 90-tallet mista vi fokus. Folk ble henta inn fra fjern og nær og lovet både bil og leilighet. Vi glemte det viktigste. Å være elsket i Friggland, fra Akerselva til Bygdøy, fra Vippetangen til Vindern. Den feilen gjør vi ikke to ganger.

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6523557