Umulig med debatt om motstandsbevegelsen

Tilsvar i Aftenposten:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2829362.ece

Erling Fossen ser reaksjonene på kronikken som en bekreftelse på at det er umulig med en åpen debatt om den norske motstandskampen.
Han mener at Berge Furre tar feil når han sier at motstandskampen allerede er blitt problematisert av flere generasjoner norske historikere.
- Det er interessant at han nevner Hans Fredrik Dahl. Dahl er jo nærmest blitt skremt i hjel. Det er ikke mulig i Norge å levere kritiske blikk på motstandskampen, fastslår Fossen overfor Aftenposten.no.

Drømmer om Michael Moore

Fossen er godt fornøyd med å ha startet en debatt, men sier han kunne ha formulert kronikken litt annerledes.
- Det kan hende at jeg har vært mer polemisk enn jeg burde ha vært. Det er ett ord jeg angrer på: «råtten». Det jeg ville ha frem, var at motstandskrig er problematisk, men når jeg bruker ordet «råtten», virker det som om det er bare negativt, sier han.
Skribenten innser at dette uttrykket kan ha bidratt til å ta oppmerksomheten bort fra det som var hans hovedanliggende, nemlig å problematisere heltedyrkelsen av de norske motstandsfolkene.
- Det jeg drømmer om nå, er en Michael Moore-dokumentar, og at det kan rettes et kritisk blikk på motstandsbevegelsen uten at man bli kalt en quisling. Alle over 70 gyver nå løs på meg, sier Fossen.

- Misforstått

Fossen ble levnet lite ære av knippet krigshistorikere som Aftenposten.no snakket med i går. Fossen vil ikke kommentere angrepene fra Arnfinn Moland, utover å konstatere at han ikke hadde ventet annet.
- Men det er interessant at i et land som Norge, er det Forsvaret som skriver krigshistorien, sier Fossen, med henvisning til at førsteamanuensis Moland er direktør for Hjemmefrontmuseet.
Fossen etterlyser ellers at historikere påpeker kontrete faktafeil i hans kronikk. Han mener seg misforstått av dem som arresterer ham i påstanden om at det i Norge skal være blitt overlevert en versjon om at det var motstandsbevegelsen som drev tyskerne ut.
- Jeg sier ikke det, men spør om ettertiden skal juge på seg at motstandsbevegelsen vant krigen, sier Fossen, og nevner filmen om Max Manus som en bidragsyter til at en slik løgn kan bli stående.

Kommentar: Bra gjengitt, bortsett fra at jeg sier: Alle de som nå gyver løs på meg er over 70 år. De aller fleste som ringer meg, av eldre krigsseilere, nordlendinger og barn av NS-familier er også over 70 år, men er møkk lei av at "noen gutter på sykkel i Oslo blir framtilt som de som vant krigen." Sitat Krigsseiler 89 år, Vestfold.  

Kommentarer:
Postet av: Mangus

Er det ikke merkelig hvordan alle parter i slike konflikter tror de er gode, og de andre onde? Jeg mener, noen må jo ta feil. Det er med en underlig selvfølgelighet at drapsmannen dyrkes. Et hvert drap er noe å vemmes over. Det er alltid med avksy en bør huske deltakelse i noe slikt. En motstandskamp som tok livet av samtlige tyske soldater er fremdeles en frastøtende affære som ikke fortjener noen heltestatus. Dersom alle geværene ble gjort om til blomster kunne jeg kanskje blitt solgt. Denne historien vi kjøper om at vi er på den gode siden, og at vår dreping er god, er det som gjør at denne makabre menneskelige hobbyen får fortsette.En åpen debatt om motstandskampen er fullstendig umulig for disse menneskene, da de er investert i denne krigerske fantasien om å være norsk og god fremfor menneske. Avkledningen møtes med stadig mer intenst forsvar. All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident. - Schopenhauer

18.12.2008 @ 00:49
Postet av: Byrådsleder

Vakkert Schopenhauer-sitat. Det kommer jeg til å bruke videre :-)

18.12.2008 @ 09:38
URL: http://byradsleder.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6835187