En nasjon av sabotører?

En nasjon av sabotører?

print
Adresseavisen
 -  24.12.2008
 -  Side: 9
 
Forfatter: 2008-12-24T
Max Manus herjer i kinosalene, og igjen bygges myten om at Norge under krigen var en nasjon av helter og sabotører. Det var vi meget langt i fra.

Like før jul skjedde noe så sjeldent som et tilnærmet karakterdrap på Aftenpostens debattsider. Erling Fossen skrev en kronikk under tittelen «Motstand glorifiseres» der han uttrykte at den norske innsatsen under andre verdenskrig var stakkarslig og - med tanke på de etterfølgende represalier og henrettelser som tyskerne satte i verk - at motstandsbevegelsen kanskje gjorde vondt verre? - altså med et spørsmålstegn.

Alle argumentene holdt ikke, eller var til dels villedende. Men jeg tror jeg skjønner hva Fossen mener når han - litt unyansert, kanskje - skriver at motstandskamp er råtten kamp, fordi den nesten alltid rammer sivilbefolkningen hardest. Nedbrenningen av Telavåg, deportasjonen av hele den mannlige befolkningen til Sachsenhausen der 33 av 66 døde, og de mange henrettelsene og fengslingene etter Arnøy-raidet, er tragiske eksempler på nettopp det. Med det som parameter var de forskjellige «gjengene» derfor trolig et tryggere sted.

Hva skjer etter det? Straks rykker den fremste vokteren av den hellige gral, Gunnar Sønstebø, ut og nedsabler alle Fossens argumenter under tittelen «NS-argumentasjon». Og dette skjer i Aftenposten - på kronikkplass! Skriver «Kjakan» opprørt, og får straks følge av andre.
Men mens motstandsbevegelsen «nå heves opp til gullkalvstatus med Max Manus-filmen», som Fossen ganske provoserende skriver, og selv kong Harald etter premieren har gitt filmen en tilnærmet 5 pluss, er det kanskje grunn til å spe på med litt historisk nøkternhet.

Ja, selv det stående uttrykket «under krigen» kan diskuteres. Det 62 dager lange felttoget i 1940 kostet mange menneskeliv, og flere byer ble nedbrent. Men etter det? Var det krig? «Norge var okkupert, men vi var ikke i krig i den forstand at det foregikk krigshandlinger på norsk jord», har historieprofessor Edvard Bull fremholdt flere ganger.

Da felttoget var over, ble det etter hvert ganske stille. Nordmennene var ariske mennesker som skulle vinnes, fremholdt Hitler. At rikskommisær Terboven med tiden ikke så det slik, er en annen sak. Nordmenn levde sitt nye, mer uvanlige liv på vanlig vis, for å uttrykke det slik. Det ble knappere om mat og klær. Folk i de større byene hadde det verst. Men industrien gikk så det suste. Særlig entreprenører som bygde forsvarsanlegg for tyskerne, ble styrtrike. Og de fleste bønder ble gjeldfrie etter lavkonjunkturen på 30-tallet. Finnmarkingene led mest vondt etter at tyskerne svidde av hele landsdelen under tilbaketrekkingen, og norsk politis arrestasjon av jødene i 1942 er kanskje den største skampletten.
En tommelfingerregel forteller at det meldte seg like mange unge nordmenn for å slåss på tysk side som det var «gutter på skauen» i 1945. De var totalt underlegne de over 350 000 tyske soldatene som sto i Norge, men Wehrmacht var meget disiplinerte og mer eller mindre avvæpnet seg selv.

Den største, men utvilsomt mest glemte innsatsen gjorde sjøfolkene og grenselosene. 25 000 sjøfolk seilte i konvoiene. Hver tiende av dem mistet livet. 50 000 nordmenn flyktet til Sverige under krigen, blant dem 1200 jøder. De fleste reddet til livet av loser som også satset livet, men aldri fikk noen heltestatus. Et 30-tall av dem falt, ble henrettet eller døde i fangenskap.

Okkupasjonen og den mulige fare tedde seg på alle tenkelige vis. Den fremragende, nå avdøde lokalhistorikeren Kaare Berg fra Stjørdal fortalte en gang om da han et godt stykke ut i krigen kom til en avsidesliggende gård i Skjelstadmarka. - Kålles sjer dæm ut, de derre tyskeran, ville den gamle kona vite. - Dæm sei at dæm har grøne klea . . .

Det var kanskje i den enden av skalaen like atypisk som at unge norske helter sprengte båter på Oslo havn!
©Adresseavisen

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6882482