Klappet og klart for Max Manus

Klappet og klart for Max Manus

print
Troms Folkeblad
 30.12.2008
 Seksjon: Hovedleder
  
 
For tiden går den norske storfilmen om motstandsmannen Max Manus for fulle hus på kino landet rundt. 21. januar kommer den til Finnsnes.

Max Manus var ifølge Norges mest dekorerte mann, en annen motstandsmann ved navn Gunnar Sønsteby, rakest på avtrekken av dem alle. Filmen som bærer motstandsmannens navn er den til nå største satsningen på film som omhandler landets krigshistorie. Det bør den ikke forbli.


Urbanisten Erling Fossen har terget på seg mang en motstandsveteran for sin kronikk i Aftenposten nylig. Han mener at ettertiden har løyet på Oslo-gjengen, og de andre gjengene i området, et ettermæle som om de nærmest vant krigen på egen hånd. Han mener filmen om Max Manus hever motstandsbevegelsen opp til gullkalvstatus.


Mens gutta i hovedstadsområdet bedrev det Erling Fossen omtaler som "vellykkede guttestreker", sendte rundt 800 tyske soldater både hæren og regjeringen på flukt. Regjeringen endte som kjent til slutt i Tromsø, sammen med Kongen.


Øverstkommanderende i Nord-Norge, general Carl Gustav Fleischer, fikk beskjed om utviklingen i Oslo, men fikk ingen ordre. Som sjef for 6. divisjon mobiliserte han egenhendig til kamp mot den tyske okkupasjonsmakten. Med Altabataljonen som spydspiss ledet han angrepet mot den tyske landgangen i Narvik. Han ble etter suksessen landets eneste general med krigserfaring og Narvik-kampanjen ga ham lenge status som den eneste allierte general som hadde slått seiersrike tyske armeer.


"Max Manus" har fått 17 millioner kroner fra Norsk Filmfond og 4,5 millioner fra Eurimages. Vi er helt sikre på at det i landets krigshistorie er flere gode manus å hente. Et tips kan være å hente inspirasjon hos general Fleischer, 6. divisjon og spesielt Alta-bataljonen.


Likeledes er vi sikre på at det innenfor etterretningen finnes et vell av gode filmmanus. Her er det nok å nevne Tirpitz. Det er ikke slik at de gode filmmanus kun hentes fra de hendelser som har betydd mye for krigens gang, men om det skulle være slik, så vil vi finne minst like mye godt stoff fra krigshandlingene i nord som i motstandskampen i Oslo-området.


©Troms Folkeblad

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6924715