De tre dødssynder

Hentet fra min faste spalte i Lokalavisen St. Hanshuagen
 

I Norge, der misunnelsen er sterkere enn kjønnsdriften, er de tre dødssyndene å tjene penger, ha høy utdannelse og bo sentralt. Og vips så forsvant hele Frigglandet ut av nordmennenens moralske kompass. Oslo har verdens høyest utdannede befolkning, og de fleste av dem bor i Friggland. Oslo har verdens rikeste befolkning, og der bidrar Friggland med mer enn sin skjerv. Og vi bor sentralt. De aller fleste av oss bor i bygård innenfor ring 2. Skal vi dermed synes synd på oss selv?


Jeg har bodd i Friggland siden jeg flytta fra Bogerud til Pilestredet 43B straks jeg var ferdig med militæret i januar 1984, men slutter aldri å forundre meg over at østkantens dissing av oss som bor vest for elva, bare blir møtt av en slags stilltiende aksept. Det er greit å heie på David framfor Goliat, men hvorfor denne selvpiskingen? Hvorfor ikke slå tilbake og påpek det faktum at det bare finnes en ekkel rik kjøpeklubb med rike pappagutter i Oslo og den heter Vålerenga ? østkantens stolthet?


De tre dødssyndene stammer fra 68-opprøret, da vestkantakademikere skulle sjølproletarisere seg og reise til et lite småbruk i Nord-Norge. Desto lenger unna (maktens) sentrum du bodde, dess bedre var det. Og hvis du levde av sjølberging og valgte livets skole framfor skolebenken, var du et moralsk høyerestående vesen. Byen ble en kreftcelle, og stilt opp mot statens ekspertvelde satt 68-erne den folkelige fornuft. I et slikt perspektiv er Groruddalen bedre enn Bislett. Men hvem er det som har sugerøret inn i statens pengepung? Jo, det er Groruddalen det. Der flommer de over av kunstgressbaner. I bydel St. Hanshaugen finnes det kun en.


Eller ta myten om at østkanten er arbeidernes rike. De største mekaniske verkstedene befant seg i Friggland, fra Nyland til Akers Mek, via NEBB og Thune ved Frognerelvas utløp innerst i Frognerkilen. Neste gang noen på østkanten piper, kolonialiserer vi dem, og tvinger dem til å ta utdannelse. Det er mye bedre at de blir som oss, enn at vi blir som dem.

Tar du Friggland ut av historiebøkene sitter du bare igjen med permene.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/7525922