Derfor måtte han bringes til taushet

av Peter Raaum, Dagbladet 9.5

Erling Fossen hånet Norges verdigrunnlag. Derfor ble han æreskjelt uten at hans kritikere måtte dokumentere sine påstander.

Det hevdet Anne Eriksen, professor i kulturhistorie, under et jubileumsseminar for tidsskriftet Arr i går. Skribent Erling Fossen utløste et skred av reaksjoner da han i en kronikk i Aftenposten i desember i fjor karakteriserte den norske innsatsen under 2. verdenskrig som stakkarslig, og spurte om ikke motstandsbevegelsen bare gjorde vondt verre. Fremst blant kritikerne sto Gunnar Sønsteby, motstandsmannen som er Norges høyest dekorerte borger. «Hele teksten er gjennomsyret av Nasjonal Samlings argumentasjon fra krigen», hevdet Sønsteby, mens Arnfinn Moland, lederen for Hjemmefrontsmuseet uttalte at «livet er for kort til å debattere med folk som Fossen».


Nedsyltet

- Hvordan kan man æreskjelle noen så kraftig som Sønsteby og andre gjorde, uten å måtte forklare eller dokumentere sine påstander? spurte Eriksen på Arr-seminaret og ga svaret selv: - Okkupasjonshistorien er vårt verdigrunnlag. Hele kunnskapstradisjonen om krigen er mytisk fordi den er så sann, så nedsyltet av sannheter. Den er verdigrunnlaget det moderne Norge er bygget på, den er fortellingen om hva det vil si å være norsk, sa Eriksen. - Fossen hadde hånet dette verdigrunnlaget. Hans skam måtte gjøres offentlig, og han måtte bringes til taushet.


Forstummet

Eriksen fikk støtte av Trond Berg Eriksen, professor i idéhistorie, i sin karakteristikk av okkupasjonshistorien: - I Norge forstummet jo helt den ene siden etter krigen. I ettertid har vi bare hatt én eneste parts stemme, uten noen veksling i kantene, sa Berg Eriksen. Og trakk fram Italia som eksempel på en nasjon med frodigere analyser av egen krigshistorie. - I Italia er dette mye mer morsomt. I begge krigene startet jo nasjonen på den ene siden og endte på den andre.Kommentarer:
Postet av: Malin Amalie

http://larstangen.blogg.no/ stem på den du mener burde være hans bestevenn. Gjerne meg :)

25.07.2009 @ 14:04
URL: http://www.malinamalie.wordpress.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/10278449