Fotballforbundet svikter barna

Hentet fra Aftenpostens debattspalter søn. 16.8 


Fotballforbundet svikter barna

av Erling Fossen, styreleder Frigg Oslo FK

 

På rekke og rad har kritikere av norsk fotball stått fram i sommer og klinka til måten norsk fotball drives på. Kjetil Rekdal, Kåre Siem, Aslak Nore og Patrick Ladrus fra Ajax-akademiet har rett i en grunnleggende ting. Satsingen på barnefotballen, da barna er i sin motoriske gullalder, er altfor dårlig. Paradoksalt er barns kropper best tilrettelagt for læring i den perioden ingen gidder å ta dem på alvor. Da den tidligere stjernespilleren David Brocken ble trenerkoordinator i Frigg og leder for Friggakademiet, fikk han sjokk over hvor tilfeldig barnefotballen organiseres. På kontinentet, ikke minst Nederland og Belgia, er det stor prestisje å trene de yngste spillerne. Å satse på spillerutvikling først fra barn er 13 år er like smart som å lukke stalldøra når hesten har rømt.


De aller fleste klubbene, i hvertfall i Osloområdet, har for å bøte på Fotballforbundets manglende satsing og interesse for individuell ferdighetsutvikling i barnefotballen, valgt å etablere sine egne akademier. Helt uten finansiell støtte og veiledning fra Fotballforbundet. Mens den vanlige treningen ofte fokuserer på relasjoner og samhandling, fokuserer akademiene nettopp på individuelle ferdigheter. Her differensieres det også slik at de mest ivrige trener i egne grupper på tvers av årsgrupper. På akademiene er det også topp utdannede instruktører, gjerne med A-lagserfaring i tillegg eller som i Friggs tilfelle, en tidligere landslagsspiller.


Det må være et tankekors for Fotballforbundet at klubbene er overlatt til seg selv når de etablerer sine akademier for å ta vare på barnas utvikling da de er i sin motoriske gullalder. Det er null problem at lagene i barnefotballen ikke topper eller har tabeller og vektlegger leken, men det er en dødssynd å ikke gi barna et tilbud som de både vil ha og fortjener.

I Aftenposten hevder fotballpresident Kåfjord at «11- og 12-åringene fortsatt lider litt under foreldretrenere uten skolering». Men uten disse engasjerte foreldrene kjære Kåfjord hadde ikke lagene hatt noe tilbud i det hele tatt, siden barnefotballen ikke er på radaren til Fotballforbundet. Fotballforbundet har fjerna alle konkurransemomenter i barnefotballen, og dermed har de også mistet interessen, stengt døra og overlatt barna til seg selv.

Fotballforbundet har svikta barna.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/10732828