Vern Riksantikvaren

av Erling Fossen, Oslo Byforum

Dagbladet 30.1:


Arkitektur: «Mitt mål er å være tidlig», sier riksantikvar Jørn Holme i Dagbladet i forbindelse med sin kronikk 29.1. I realiteten opptrer han som ettertanken, den som kommer til slutt og alltid for seint. Skadet av for mange år bortgjemt på et hysj-hysj-kontor som overvåkingssjef, og beruset av de mange stokkbehengte krokryggene som piper «stå på» på hans ferd gjennom byen, agerer Holme som en folkekonge. Hans mandat er ikke lenger forankret i et statlig direktorat, men i selveste folkeviljen. Han er Harald Hals, Christian IV og Albert Nordengen i en og samme person.

Det er tydeligvis ikke et tankekors for Holme at Oslo, der folket har bestemt mer over byutviklingen enn i noen annen by, framstår som en av Europas styggeste hovedsteder. Hva er så Holmes ærend? Han mener Oslo er i ferd med å kaste historien på skraphaugen i vår iver etter å bli moderne. Sammenlikningen med Dubai er lite treffende. Der bygges det bygg på opptil 818 meter, her krangles det i to år hvis et bygg kryper akkurat over de høyeste grantrærne. Holme vil ikke at alle museene skal flytte fra sine gamle murbygninger, og inn i stål og glass-bygg ved fjorden.

Holme har et poeng i at byrådet primært driver med byutvikling langs fjordkanten og snur resten av byen ryggen, men det er fullt mulig å legge en museumskabal hvor Oslo totalt sett kommer beriket av ut alle flyttingene. UiO jobber med planer for å realisere et monsterøglemuseum, ledet av vår tids Indiana Jones Jørn Hurum, på den tidligere Munchtomta. Et slikt museum i forlengelse av Naturhistorisk Museum, vil generere flere turister og besøkende enn dagens Munchmuseum.

Tilsvarende er det full mulig å tenke seg en deling av Nasjonalgalleriet der J.C Dahl og hans samtidig får henge i det gamle bygget, mens samtidskunsten får et nytt bygg på Vestbanetomta. At Deichmanske endelig får flytte til et nybygg ved fjorden, tror jeg alle unner dem. De har i flere tiår forsøkt å flytte fra et bygg som var ufunksjonelt allerede da de flyttet inn. Få et tyrkisk bad inn i bygget som så lite treffende har vært kalt Oslos Akropolis.

Oslo er en av de hurtigst voksende byene i Europa og har opplevd en sammenhengende befolkningsvekst i over 20 år. Vi kan fort risikere at byens innbyggerantall dobles på 60 år. Dette krever forutsigbarhet og knallhard styring i minst et femtiårsperspektiv.

Hvis Oslo fortsetter å vokse stykkevis og delt, med vedvarende omkamper, kommer bykroppen vår til å likne på en mellomting av Frankenstein og Ringeren av Notre-Dame.

Det siste Oslo trenger er en riksantikvar, høy som en ørn, veivende rundt i byen som en tragisk skikkelse hentet fra Ibsens underbevissthet. Det er på tide at Oslo tar en Jagland. At vi setter ned foten og står på den. Slik Odysseus bandt seg selv til masta når han passerte sirenene, må Holme og folket bindes til masta, når byplanprosessene er ferdige og vedtakene er fattet. Hvis ikke får vi et pøbelvelde.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/15403622