Alle vil til sentrum

" Med mindre det kommer en ny svartedød eller vi får invasjon fra verdensrommet kommer Oslo til å ha 100 000 flere innbyggere i 2017", skriver Erling Fossen i dette innlegget i marsutgaven av Oslo Handelstands Forenings medlemsblad


Alle vil til sentrum
Av Erling Fossen, Oslo Byaksjon


Oslo har vokst sammenhengende i snart 20 år. Med mindre det kommer en ny svartedød eller vi får invasjon fra verdensrommet kommer Oslo til å ha 100 000 flere innbyggere i 2017. 70 % av boligbyggingen skjer nå i indre by. Muligheten for at sentrumshandelen revitaliseres har aldri vært større, men da må vi ikke gå i de typiske norske antihandelsfellene. 


En by er først og fremst basert på handel. Alle fremgangsrike byer har alltid hatt varebytte i sentrum. Vellykkede byer har alltid vært multietniske, multireligiøse og tolerante byer som overser hudfarge fordi du har noe interessant å selge. Oslo og Norge har helt siden slaget ved Stiklestad i 1030 da Tore Hund og hans bondehær vant tilhørt en bondekultur. Da de to Olavskongene ledet det historiske Oslo – Viken før det ødeleggende slaget, var også vi en europeisk handelsmetropol. Resultatet ble at de tyske hanseatene overtok den oversjøiske handelen i flere hundre år, mens kjøpmennene i Oslo til nød fik lov til å selge tysk øl. Oslo fikk aldri mer enn 10 000 innbyggere før i 1814 og forble en provinsby i 800 år som følge av den manglende handelskulturen. Selv Norges og Christianias suverent rikeste mann på slutten av 1700-tallet, Bernt Anker, hadde kun en håndfull skip som gikk i utenriksfart. Poenget mitt er enkelt: Handel er fremmed for oss. Derfor kan vi fort ende opp med å strupe sentrumshandelen, selv når alle vil bo og arbeide i sentrum.


Fare nr 1: Forstedene flytter til byen. Når det blir for mange beboere et sted oppfører de seg plutselig som om de eier det. Alle fremmede er ikke lenger en potensiell kunde, men en potensiell overgriper. På Grünerløkka har det siste året vært preget av en kamp mellom utelivet og beboerinteressene. Særlig foran Parkteateret og Bar Boca er det stadig konflikter der beboerne noen ganger slipper vannballonger på de som står utenfor som følge av røykeloven. De samme menneskene som i sin tid flytta til Grünerløkka for å jakte rundt vannhullene, krever nå at brukerne av området skal oppføre seg som i en drabantby hvor ungenes oppvekstvilkår settes i sentrum.


Fare nr.2: Alt tilrettelegges for kollektivtrafikk. Når byplanlegging ensidig vil tilrettelegge for kollektivtransporten, dør handelen. Det finnes ingen gode eksempler fra Oslo på at handelen stimuleres når kollektivtransporten får fritt albuerom. Særlig spesialiserte handlegater, for eksempel Bogstadveien, drar til seg kunder fra hele byen, og bilen må aksepteres som et framkomstmiddel på lik linje med buss og trikk. Det som skaper liv er friksjon mellom gående, bilister og reisende med kollektivtransport. En byplanlegging må akseptere denne friksjonen, men gjøre den så sunn som mulig.              


Fare nr. 3: Gatelivet ensrettes. Oslo er en ekstrem vekstby der det er kamp om attraktive arealer. Dette fører til at grådige gårdeiere mangedobler leien slik at bare kjeder (7-Eleven eller Deli de Luca) eller bransjer med store marginer (Eiendomsmeglere) overtar de mest attraktive lokalene på hvert et gatehjørne. Et attraktivt sentrum er avhengig av en vellykket funksjonell miks mellom unike enkeltbutikker og attraktive kjeder. Gårdeierne må danne strøksforeninger; slik som Strøksforeningen Studenterlunden, og ta ansvar for både forretningsmiksen i strøket, og kvaliteten på nærmiljøet. En vellykket forretningsmiks består enten av unike butikker i hver bransje; slik som i nedre del av Bogstadveien der Zara speiler seg i Hegdehaugen Jernvarehandel eller der man bevisst bygger opp klynger med for eksempel klesbutikker, slik det er planlagt i Øvre Slottsgate, eller møbler som i gamle Torggata.


Oslo står ovenfor sin største transformasjon siden Christian IV flytta byen vår i 1624. Dette er en historisk sjanse vi ikke må skusle bort. Skal vi klare å håndtere veksten må handelen bokstavelig talt settes i sentrum.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4407667