Se dette kan vi i dag gjøre med vår jord

Publiserer her det som skulle vært introartikkelen til en pågående artikkelserie i Ny Tid. Av plasshensyn ble den barbert bort. Første artikkel var om hydrogensamfunnet, deretter fultgte undervannsteknologi langs Subsea Valley, programvareindustri i Oslo, havbruk og kreftklyngen i Oslo.

?Se, dette kan vi i dag gjøre med vår jord?

Ny Tid vil i en artikkelserie framover kaste lys over nye teknologier. Serien skal skissere teknologiens lyse side og er inspirert av Orienterings artikkelserie fra 1958.

Den gang trykket Orientering en artikkelserie der fremtredende norske vitenskapsmenn skisserte anvendelsesmuligheter for ny teknologi. Bakgrunnen for serien var et berømt foredrag professor Edgar B. Schieldrop holdt i Den norske Ingeniørforening med tittelen ?På skilleveien i dette angstens og håpets århundre?. Sterkt følelsesladd snakket Schieldrop om behovet for å meisle ut en konstruktiv vei: ?Hele vår tids pessimistiske bilde rulles stadig opp for oss med vidunderlig presisjon. Men det finnes jo også et lyst alternativ; en konstruktiv mulighet. Hvorfor sitter så ikke en hær av eksperter og arbeider med det? ? en realitetens eventyrbok som vi kan henge opp for verden, som vi kan peke på og si: ?Se dette kan vi i dag gjøre med vår jord.?

Teknologipessimistene vant. Framskrittsoptimismen ble erstattet av dommedagsprofetier om kjernefysisk krig og overbefolkning. De radikale var ikke lenger opptatt av teknologi og endringskrefter, men moral og rettferdighet. Økonomi og samfunn skilte lag. Den fatale konsekvensen viser seg først i dag. En stadig mer kompleks produksjon foregår uten verken politisk stimulering eller styring. Produksjonen blir mer og mer kortsiktig, tilpasset de kommersielle bedriftenes behov. Samfunnet mister dermed muligheten for å utvikle nye teknologier som trenger 30-50 år før de er kommersielt modne.

Artikkelserien trekker fram fem områder der miljøer i Osloregionen og Norge er verdensledende. Fem områder som er utsatt for en intensivert global konkurranse, men der norske miljøer til tross for manglende politisk støtte slåss om verdenshegemoniet. Det er på tide å gi de nye arbeiderne den anerkjennelse de fortjener. Det er nettopp de som følger Schieldrops oppfordring fra 1958 : ?I dag må signalet lyde som i Napoleons dager: Dristighet, dristighet og dristighet?.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2155569