De tre dødssynder

Hentet fra min faste spalte i Lokalavisen St. Hanshuagen
 

I Norge, der misunnelsen er sterkere enn kjønnsdriften, er de tre dødssyndene å tjene penger, ha høy utdannelse og bo sentralt. Og vips så forsvant hele Frigglandet ut av nordmennenens moralske kompass. Oslo har verdens høyest utdannede befolkning, og de fleste av dem bor i Friggland. Oslo har verdens rikeste befolkning, og der bidrar Friggland med mer enn sin skjerv. Og vi bor sentralt. De aller fleste av oss bor i bygård innenfor ring 2. Skal vi dermed synes synd på oss selv?


Jeg har bodd i Friggland siden jeg flytta fra Bogerud til Pilestredet 43B straks jeg var ferdig med militæret i januar 1984, men slutter aldri å forundre meg over at østkantens dissing av oss som bor vest for elva, bare blir møtt av en slags stilltiende aksept. Det er greit å heie på David framfor Goliat, men hvorfor denne selvpiskingen? Hvorfor ikke slå tilbake og påpek det faktum at det bare finnes en ekkel rik kjøpeklubb med rike pappagutter i Oslo og den heter Vålerenga ? østkantens stolthet?


De tre dødssyndene stammer fra 68-opprøret, da vestkantakademikere skulle sjølproletarisere seg og reise til et lite småbruk i Nord-Norge. Desto lenger unna (maktens) sentrum du bodde, dess bedre var det. Og hvis du levde av sjølberging og valgte livets skole framfor skolebenken, var du et moralsk høyerestående vesen. Byen ble en kreftcelle, og stilt opp mot statens ekspertvelde satt 68-erne den folkelige fornuft. I et slikt perspektiv er Groruddalen bedre enn Bislett. Men hvem er det som har sugerøret inn i statens pengepung? Jo, det er Groruddalen det. Der flommer de over av kunstgressbaner. I bydel St. Hanshaugen finnes det kun en.


Eller ta myten om at østkanten er arbeidernes rike. De største mekaniske verkstedene befant seg i Friggland, fra Nyland til Akers Mek, via NEBB og Thune ved Frognerelvas utløp innerst i Frognerkilen. Neste gang noen på østkanten piper, kolonialiserer vi dem, og tvinger dem til å ta utdannelse. Det er mye bedre at de blir som oss, enn at vi blir som dem.

Tar du Friggland ut av historiebøkene sitter du bare igjen med permene.


Mener Rogaland er penger, Gud og «kommunist-Høyre»

fossenjpg965934g


Fossen trenger ikke tenke seg om lenge. Det er som om han har ventet på å få karakterisere folk fra «oljefylket» eller «bibelbeltet» om du vil.

- Det med melankolien tror jeg har med bølgene som slår inn over strendene å gjøre - og med nøysomheten. I utgangspunktet skulle det jo ikke bodd folk i Rogaland. En har jo måttet rydde hver eneste stein for å bo og da får en jo en spesiell mentalitet, analyserer Fossen i Stavanger Aftenblad
 

Folketeateret snart klart

- Innvendig får Ringnes og Stordalen bare kjøre kitchløpet sitt. Så lenge de ikke kødder med fasaden skal jeg ikke bry meg, sier Erling Fossen til Dagsavisen

Oslo sentrum blir Kristiania

fossenjpg965934g
foto: Sol Christensen

- Dersom man med dette vil at sentrum skal bli en ordinær bydel med barn og flere boliger, er det farlig. Vi risikerer å miste sentrum, med alle de aktivitetene som er og skal være der. Vi kan for eksempel få konflikter mellom uteliv og forlystelser - og dem som skal bo i området. For meg blir det å skifte navn helt uforståelig, sier Erling Fossen i dette oppslaget.

Må slippe inn barna

Urbanist Erling Fossen var den første som påpekte hvor dårlig tilbudet er blitt for barn, skriver Lokalavisen St. Hanshaugen

Ekspander eller dø

Fra min faste spalte Frigg & Sånt i Lokalavisen

Den døveste klubben i Norge har fast spalte til venstre for Frigg & Sånt i Lokalavisen (for de som ikke leser Lokalavisen er det Lyn). Men først et liten avsporing. Vålerenga-takreklamen i Majorstuakrysset ber om krig. Alle vet at bondeklubben fra østkanten fremdeles hadde rota rundt blant kurukene i Groruddalen for å finne skoeskene sine med bilag, hadde det ikke vært for at John Fredriksen kjøpte seg sportlig kred i Enga for å skjule at han var nærmere cornerflagg enn sportsidol i barndommen, og barberte bort grasrota og satt inn sine kjøpegutter i styre og stell. Vålerenga med sin påsmurte arbeideridentitet er mer fake enn boobsen til Linni Meister.


Det hjelper selvfølgelig ikke at nærmest hele førstelaget til 94-årgangen vår, inkludert treneren, forsvant til Lyn nå i høst. Lyn har betrakta Frigg som sin farmerklubb i mange år. Toppen av ydmykelsen skjedde visstnok da årsmøtet til Frigg en gang i søttenhundre og den tid hadde sagt ja til sammenslåing, og de gamle nikkersene i Lyn takket nei, fordi det var for mange kommunister i Frigg. Det var bare en, Egil Drillo Olsen, men det var en for mye for nikkersadelen som hadde årsmøtene sine inne på Lynhytta, der store Åklungen strekker seg mot Ullevaalsseter.


I de senere år er det blitt nedfelt i Friggvisa at talenfulle fotballspiller enten går til Enga eller Lyn, selv om de som ikke vet sitt eget beste går til Bygdøy Monolitten, Bærum eller andre blindspor. Fra og med nå er denne utviklingen stoppa. Vi har gått i sømmene til alle lekkasjene og limt de med superlim. Frigg har ansatt fotballforsker Nils Solum som trenerkoordinator for barnefotballen. Vi har fått David Brocken til å bli trenerkoordinator for ungdomslagene våre. Han har nærmest på egenhånd bygd opp ungdomsfotballen i Frankrike, Nederland og Belgia og sørga for at forsvaret i Enga har vært potte tett. Vi har rappa en ung trener fra Grüner som får verstinger til å bli gull, og en magetung førtis med fortid i MS og Skeid til å drille 96-gutta våre.


Dette må dere love å ikke si til noen. A-laget vårt slo 2. divisjonslaget Korsvoll med 4-0 på lørdagen som var. Frigg er et gryteklart eventyr.


Krig er en kraft som gir oss mening

Hva har vi lært av 1.000 avisartikler, kronikker og debattinnlegg om Max Manus?, spør debattredaktør Ivar A. Iversen i Dagsavisen?