Laes hallingkast

Publisert i Dagbladet 30.5

Laes hallingkast
Av Erling Fossen, Oslo Byaksjon

I sitt tilsvar gjentar byrådsleder Erling Lae at han er krysskleppa og misforstått, og hevder hårdnakket at han og Fabian Stangs uttalelser om at ?innvandrerne må integreres bedre før Oslo kan ta i mot nye? er tatt ut av sammenhengen. Hvordan det er mulig å misforstå denne setningen er for meg uforståelig. Lae er Oslos lengst sittende byrådsleder og vil altså ha oss til å tro at en journalist i NRKs Dagsnytt har lurt han inn i et retorisk bakhold. Den må han dra lenger ut på landet med. At Lae og Stang også blander sammen behovet for arbeidsinnvandring og familiegjenforening er mer forståelig og kan enkelt settes på Fabian Stangs kappe. I et intervju med Dagbladets Gunnar Thorenfeldt i forrige uke innrømmet Stang at han ikke visste hva familiegjenforening var. Stang vet ganske enkelt ikke forskjellen på de to typene av innvandring.

Men det har også skjedd noe med Erling Lae. Da han skulle kommentere OBOS-direktør Martin Melands uttalelser om at Oslo tåler 100 000 nye boliger i Aften tok han for første gang time-out og problematiserte Oslos rekordvekst: ?Selvsagt er det mulig å bygge så mye. Men får jeg slike tall på bordet, vil jeg for første gang si: Ønsker vi virkelig en slik vekst?? Før har Høyrebyrådet stått last og brast ved at alle som søker å realisere sin drøm ved å flytte til Oslo skal få lov til det. Det er valgår og nå er plutselig ikke Lae lenger sikker. Hvem er det i praksis Lae vil stenge ute? Jo, innvandrerne. Innvandring fra utlandet har utgjort store deler av Oslos rekordvekst de siste 25 årene. Bare i første kvartal i år vokste Oslo med 3215 personer, hvorav 1000 kom fra utlandet. Oslos innvandrerbefolkning har vokst fra nær null i 1980 til dagens 131 000. Erling Lae sier at Oslo trenger innvandring, men samtidig at vi ikke skal bygge boliger som gjør at de kan bo her. Ja vel, herr byrådsleder

Det er valg og stormen rundt utbyggingen av Bjørvika har vist at Oslos befolkning nå mener Oslo er full. Bønda fra inn- og utland som vil fløtte hit får værsågo bosette seg andre steder. Men som vist ovenfor er det en intim sammenheng mellom boligbygging og innvandring. Oslo er en liten del av verden. Vi bør gjøre det så enkelt som mulig for folk som vil komme hit for å søke lykken. Alle som vil bo i vår fantastiske by må selvfølgelig få lov til det. Oslo er en av de tynnest befolkede hovedstedene i verden. Det er plass til alle, bare viljen er der. Vekst i seg selv er ikke noe problem så lenge den skjer i forhold til en plan. At familiegjenforening er vanskelig er ikke noe argument mot innvandring. Alt stort er vanskelig. Lykkes vi ikke med å integrere alle som vil hit, mister vi ganske enkelt vår verdighet.

Oslo trenger en ny plan

25 år med ekstremvekst har gjort at Oslo har mistet seg selv. Veksten har endret byrommene, vår livsstil, vår bykultur, vårt næringsliv og vår infrastruktur. Problemet er ikke veksten, men at ingen vet hva denne veksten skal brukes til. Vi er i ferd med å miste noe, uten at vi vinner noe. Ingen agerer i forhold til en felles plan. Her er ti punkter for en ny plan for Oslo, skriver Dilek Ayhan, Kathrine Nyhus, Fredrik Winther og Erling Fossen i dette innlegget i Aftenposten:

Vil ha ett sted for narkomane

Vil ha ett sted for narkomane
Aftenposten Aften 22.05.2007
RIAZ WASIM K

Med Erling Fossen i spissen vil Oslo byaksjon samle inn 300 underskrifter for å kreve at kommunen gir de narkomane ett fast sted å være. WASIM K. RIAZ

Ifølge loven må bystyret ta stilling til et forslag som blir fremmet av minst 300 innbyggere i kommunen. Dette vil Erling Fossen og Oslo Byaksjon dra nytte av. Denne uken starter de sammen med Foreningen for humanistisk narkotikapolitikk (FHN) en underskriftskampanje for å samle inn de nødvendige stemmene. Kravet er at rusmiljøet i byen får sitt eget innendørs værested.

- Vi vil samle underskrifter i Skippergata fordi det er der problemet er størst. Målet er at de narkomane får et eget hus med velferdstilbud som kantine og arbeidstrening, sier Fossen, leder for Oslo byaksjon.

Etter at politiet løste opp Plata-miljøet, har de narkomane spredd seg flere steder i sentrum. Aften kunne sist uke fortelle om åpenlyst salg av narkotika rett ved et ungdomshus i Vaterlandsparken. Ap. s sosialpolitiske talsmann, Trond Jensrud, sa til Aften at politikerne må finne et eget sted for de rusavhengige. Også Fossen mener at det er uheldig å jage narkomane fra sted til sted.

- Vil ikke et slikt hus bli oppfattet som et fristed der man legaliserer narkotika?

- Et slikt senter vil primært fungere som et sted der de rusavhengige settes i stand til å hjelpe seg selv. Dette skal ikke bli et fristed der det omsettes stoff. Det er opp til politikerne hva de putter inn i et slikt senter slik at det fungerer etter hensikten og blir et velferdssenter, svarer Fossen.


Hvis alt går etter planen, blir forslaget lagt frem i bystyret om en måned.

wasim.riaz@aftenposten.no


©Aftenposten

Slakter reklameplan

Erling Fossen slakter byrådets forslag til ny reklameplan for Oslo. ? Denne planen tar de små aktørene, men lar de store være i fred, hevder han i dette oppslaget i Dagsavisen

Ler av svenskene

- Det er et desperat forsøk på å gjenvinne hegemoniet i Skandinavia. Men geopolitisk ligger byen klønete til, inneklemt, og størstedelen av de transnasjonale investeringene skjer i Øresund-regionen. Det vil ha null konsekvenser for Oslo. Oslo eier også stadig mer av Stockholm, i Dagens IT står det at vi har kjøpt opp ti prosent av IT-selskapene, sier Fossen, leder i Oslo Byaksjon i dette innlegget i NA24


Høyres løse kanon

Oslo Høyres ordførerkandidat Fabian Stang gikk før han ble nominert ut med en kritikk av Frp og sa at Oslo måtte ha en innvandrervennlig ordfører. I denne uka gikk han ut og sa at vi har nok innvandrere nå og fokuset på være på bedre integrering av de som allerede er her. Dettte er til forveksling lik Frp-logikken, og det er tydelig at Høyre nå bruker Stang for å stenge velgerflukten mot Frp. Problemet er at Stang blander to fundamentalt forskjellige fenomener. Oslo trenger desperat arbeidsinnvandring av høyt utdannede kunnskapsarbeidere innenfor flere bransjer, bl.a. ikt og maritim, for ikke å måtte flagge ut virksomheten. Det finnes faktisk høyt utdannede mennesker også utenfor EØS-området, og dette har ingenting med familiegjenforening å gjøre. De to typene innvandring må holdes adskilt. Dessuten kan ikke Høyre problematisere veksten av innvandrerne i Oslo når de sier at alle som vil bo i Oslo skal få lov til det. Er det bare alle nordmenn som vil bo i Oslo som skal ønskes velkommen? Hvis Høyre fortsetter denne høyredreiningen er det kanskje like greit å skifte byråd?  


Oslotalen 2007

Kjære Oslofolk 
25 år med ekstremvekst har gjort at Oslo har mistet seg selv. Veskten har endret byrommene, vår livsstil, vår bykultur, vårt næringsliv og vår infrastruktur. Dette er byens vesen. All that is solid melts into air, som Marx formulerte det. Problemet er at ingen vet hva denne veksten skal brukes til. Vi er i ferd med å miste noe, uten at vi vinner noe. Ingen agerer i forhold til en felles plan. Ingen agerer for å innfri forventningene til et fellesskap fordi ingen har klart å formulere hvilke forventninger Oslofolk har. Ingen har klart å formulere hva vi bør være stolte av, og som vi kan videreforedle.  Hva kan vi være stolte av? spør Erling Fossen i Oslotalen 2007

Min første dugnad

Med egen kåk følger også den årlige dugnaden. I vårt sameie på Bislett dukka nærmere 30 sjeler opp i regnværet. Gerhardsensamfunnent var ikke dødt selv om vi også her har innført betaling for seksjonseiere under 70 som ikke dukker opp. Den eldre dama som var sjefen sa jeg tydeligvis hadde vært borte i en spade ut fra måten jeg behandlet spainga på. Det var nok til å få meg til å løpe rundt som en strikkball og spa som en villmann i to timer. Nå vet jeg også at syrinene i Louises gate kommer først her i Oslo. Det har noe med den kjærlige pleien vi gir dem. Lukt neste gang du er på Bislett   

Leker ikke butikk

I følge Erling Fossen tenker en god gårdeier på mer enn pengepungen sin. Han tar en aktiv rolle som bybygger, og bryr seg om strøket sitt. Les hele intervjuet i Eiendomsnytt.

RUNE G. - desperat konge uten hær

Rune Gerhardsen skal vinne valget i Oslo ved å ta avstand fra alle avgjørelse som kan tenkes å støte velgerne fra seg. Han vil ikke ha eiendomsskatt fordi det er en dårlig valgkampsak. Han vil ha omkamp I Bjørvika enda Ap var pådriverne bak utbyggingsavtalen, og når Martin Kolberg sa at privat hjemmehjelp skulle avskaffes hvis Ap vinner valget, tok også Rune G. avstand fra det når det ble ramaskrik hos pårørende som er kjempefornøyd med ordningen. Hvor desperat er det mulig å bli?

I Oslo Ap er Lae nesten like populær som Rune G. og langt mindre omstridt. I det hele tatt kjøre Rune G. sitt eget sololøp uavhengig av forankring i bystyregruppa. Aps bystyregruppe er da også på et historisk lavmål nå som Tom Pape er skvisa og Rina B. Harsvik ikke orker mer. Hvor mange er det som vet hva ordførerkandidaten Nina Backe står for? Løsningen til Rune G. er da og kjøre valgkampen via regjering og storting. Det er Jens&Co som skal vinne Oslo for Rune G.

En slik forakt for lokaldemokratiet må straffes. Rune G. bør parkeres på sidelinja for godt.