Another one bites the dust

Hentet fra min faste spalte i Lokalavisen

Another one bites the dust

av Erling Fossen

 

Mandag for en uke siden: Frigg ? Kolbotn = 4-0. Speakeren var så frimodig at han takket Kolbotn for at de ville komme og la seg ydmyke og satte så på den gamle Queen-schlægeren Another bites the dust. Torsdag i forrige uke: Follo 2 ? Frigg 1 ? 5. One more time. Mandag denne uka: Nordstrand ? Frigg 2 ? 4. We gonna celebrate. Aldri har Daft Punk-låta verd mer presis. Definitivt en bra uke på jobben for A-laget. Vi snakker tre tette og en lekende Tønne. Tre indre og borte var dem.

            Det er ikke akkurat 17.mai-tog dimensjoner enda over Friggtoget som tasser fra Perrongen foran hver bortekamp. Når sjefsløve Bolek er på leirskole med elevene sine eller er småsjuk, ryker både broren hans Pjotr og kameraten Njål. Da er det bare undertegnede som styrker seg på karbonadesmørbrød med stekte poteter og en øl før kamp. Allikevel klarer vi det mirakelet å mønstre flere tilhengere enn motstanderlaget.

Nå mandag ble det ampert på Niffen eller Nordstrand stadion. Slitne Friggbein som fremdeles hadde mareritt om den surklete Kolbotnbanen, løp alle andre steder enn der de skulle og trener Vikan var morsk på sidelinja. Når Nordstrandtreneren, som tydeligvis var en Mons Ivar Mjelde-kopi, han både gikk, snakket og hørtes ut som Branntreneren, begynte å gnage om at Frigg spilte grisete, bare fordi to av spillerne hans hadde vaffelbein og lå og ula på sidelinja, beit Vikan tilbake og ordvekslingen dem i mellom nådde Rekdal ? Nordlieintensitet før dommeren gikk i mellom. Så putta vi to kjappe, og da sprakk trollet nok engang. Den skal tidlig opp om morran den som skal kappsnakke med trener Vikan.

Ingebrigt Steen-Jensen får mye oppmerksomhet om dagen. Stabæk lå i fjerde divisjon for noen år tilbake og topper nå eliteserien suverent. Det er ingen grunn til at Frigg ikke skal klare det samme. I Stabækland går det en innbygger per 1000 mygg. Frigglandet som består av 11/2 administrativ bydel er Norges suverent tettest befolkede, og når Friggløvene inviterer 70 000 til allsang blir alt annet uinteressant. Da snakker vi varig ståpels og hornmusikk i brystet til alle døgnets tider.

 

PS! Alle som vil ha en kopi av Friggsangen og aldri mer ha et døvt vorspiel kan sende mail til meg så får du den asap: erling@fossen.as

        

 

Byrådets kunstige grep

Aftenposten Aften 30.05.2008

bjrvikanielsen
Flytting. Byrådet har ikke klart å realisere nytt hovedbygg til Deichmanske bibliotek som lovet. Sviket skal dekkes over ved hjelp av det Lae kaller «et kunstgrep».

Det er forhåpentlig ironisk at Lae bruker ordet kunstgrep, som jo skal forstås i betydningen «lureri» eller «knep».

For det er lureri byrådet prøver seg på når de tar til orde for å samlokalisere Deichmanske og Munch-museet ved siden av Operaen i Bjørvika. I flere år har både Lae og kulturbyråd Ødegaard stått frem i mediene og sagt at et nytt Deichmanske på Vestbanen har høyeste prioritet.


På Vestbanen har Deichmanske vært i tett dialog med arkitektene og vært med på å skape drømmebygget sitt. Senest i fjor lovet byrådsleder Lae at spaden til det nye Deichmanske skulle stikkes i jorden høsten 2007. Han hadde til og med gått til erkefienden Arbeiderpartiet og hentet Gro Balas som den terminatoren han trengte for å gjennomføre planene. Hverken hun eller Høyre-byrådet har levert.


Floken løser Lae med å gå tilbake til start. Nytt sted. Ny arkitektkonkurranse med blanke ark og fargestifter til. Slik blir Høyre-byrådet kvitt et brysomt bygg mange var mot, og slik får han straffet alle dem som ikke ville ha Munch-museet dit. Taperen er Høyre-byrådet, som viser at de har gjennomslagskraft som en mygg uten snabel.

Med på lureriet er kulturminister Giske, som nå vil bygge Nasjonalmuseet på Vestbane-tomten. Taperen er Tullinløkka. I flere tiår med flere arkitektkonkurranser er resultatet en fraflyttet parkeringsplass som selv de narkomane skyr som pesten. Alt stort er vanskelig, sier en nederlandsk filosof. I Oslo er det bortimot umulig å drive med byforedling. Å bygge innenfor eksisterende bebyggelse er tydeligvis for vanskelig. I hvert fall når fjorden lokker som sirenenes sang.


Å legge en kabal med kultur

-institusjonene våre og plassere alle ved fjordkanten på jomfruelig mark, er like dumt som det er enkelt. Når Lae sier at Operaen, Munch-museet og Deichmanske skal danne en klynge, avslører han at klyngebegrepet er gresk for ham. Når Madrid legger sine tre hovedmuseer, Prado, Thyssen, og Reina Sofia, langs hovedgaten, kan det fint lages synergier. Så lenge det er de samme menneskene som kommer til å gå på alle tre, kan det lages felles billettsystem, felles markedsføring med mer.


Men hva har Munch-museet, Deichmanske og Operaen til felles? Se for dere en skoleelev som skal finne stoff til særoppgaven sin. Eller en etnisk minoritet som pleier å gå på lesesalen hver formiddag på Deichmanske. Mener Lae at de deretter skal løse billett til Munch-museet, for å avslutte dagen med å gå i Operaen? Å legge alle de tunge kulturinstitusjonene i Bjørvika er like lurt som å la et tog bestå av bare lokomotiver uten vogner.


Og til alle dere som tror det er en sikker hit å plassere alle kulturinstitusjonene ved fjordkanten: Hvor mange er det egentlig som frivillig oppsøker fjordkanten i oktober til april? Ingen.


Erling Fossen, Oslo Byaksjon©Aftenposten

Når Frigg våkner

Da 2. omgang hadde rukket å bli halvfull på Tørteberg og Frigg Oslo FK hadde kjørt over nyopprykkede Hasle/Løren så innstendig at de hadde fått utvist 2 spellere for kjeftbruk, ropte sjefen for Friggløvene; Bolek Gleichgewicht: ?Vi har flere mål enn dere har spillere. ? Hele Friggfeltet knakk sammen av latter og humringa kunne høres til hulene i Afghanistan der selv avdøde Osama Bin Laden våknet og sverget at han alltid hadde vært Friggsupporter. Da kunne også verdens beste Friggsupporter, Knut Krogh-Tonning, som har vært på samtlige kamper siden Ålesund brant, i hvert fall flere enn noen andre i verden, slå fast at nåværende Frigglag har nok av potensielle forbilder for de unge håpefulle i klubben. Hva skal vel de med forbilder som en avdanka Ronaldo som ikke klarer å se forskjell på damer med utovertiss og innovertiss, John Carew som rægger damer med sjekkereplikken ?jeg er Norges største kjendis? eller Liverpoolspiller John Arne Riise som ikke vet hvilket lag han speller på og putter konsekvent i feil mål, når de har Friggkaptein Tønne som skårer fire goaler i en kamp eller Tor Daneshmand som har tyngdepunktet så lavt at han kan lage piruetter på en femtiøring?

            For å sette ting i perspektiv. Frigg Oslo FK vant 9-1 over laget som før kampen lå likt med oss på tabellen. Så bra spilte vi at både trener Kai Arild Lund og lagleder Per Egil Nygård i Hasle/Løren først begynte å fyre seg opp som defekte kinaputter, før de begynte å gråte. Den største Frigg-seieren i moderne tid er på 10-1, men i følge Friggtrener Ole Kristian Vikan teller ikke den kampen fordi den gangen hadde bortelaget huket tak i en kelner til å stå i mål. Og alle vet at kelnere sier vennlig ?skal det være noen flere mål før vi stenger? hver gang de møter en motstander.

            Hva er hovedårsaken til at Frigg nå leder tabellen? Vi er i flytsonen. Flytsonen er et veldig presist begrep som ligger midt mellom en vertikal akse som heter utfordringer og en horisontal akse som heter mestring.  Trener Ole Kristian Vikan, som riktignok ser ut som en modell, men som når han åpner kjeften får selv Egil Drillo Olsen til å høres ut som en fotballamatør, har innført et sinnrikt system som Frigg-gutta sleit med i oppkjøringa, men mot Hasle/Løren satt selv de innøvde frisparkene som du må ha doktorgrad for å forstå.

Du skjønner det er noe på gang når en bæring som ble lurt av en Friggkompis til å være på Friggfeltet, etter kampen begynner å snakke om at firmaet hans heller vil sponse Frigg framfor å kjøpe aksjer i Liverpool. Det er reine skjære magien som trener Vikan og hans fotballgutter utøver på Friggfeltet for tiden.