Storbyundersøkelsen - Ekspertenes dom

Ekspertenes dom


RIK OG UNG BY:
Ekspertene Aftenbladet har snakket med - en fra hver av de fire

store byene - har flere forklaringer på den generelle lykken i Stavanger.


- Stavanger er en ung by som er i flytsonen. Vi må huske på at den startet nesten

på null for 30 år siden. Da var det knapt en skjenkebevilling der, sier Osloentusiast Erling Fossen. Sosiolog Erik Fossåskaret ved Universitetet i Stavanger er inne på det samme:? Før 1970 var Stavanger en rolig hermetikkby med småhus og stagnasjon. Veksten kom fort, slik at byen i langt større grad enn for eksempel Bergen er preget av nyrike mennesker, sier han. Fossåskaret har med selvsyn sett at Stavanger er en mer velstående by. - Det ser man på slike ting som at offentlige plasser og bygg er bedre vedlikeholdt i Stavanger, sier han.


Urbanisten Fossen peker på at Stavanger har fått smake oppsiden av det fargerike fellesskapet, med mange

godt betalte utlendinger i oljebransjen. ? Slik sett skjønner jeg at byen kan kalle seg mangfoldig. Både valgforsker Frank Aarebrot i Bergen og psykologiprofessor Arnulf Kolstad ved NTNU i Trondheim trekker frem politiske forskjeller for å forklare innbyggernes inntrykk av styringsdyktigheten i egen by.


Trondheim og Stavanger har det gamle systemet med ordfører og formannskap. Oslo og Bergen har innført byparlamentarisme. - Bergen har tullet voldsomt med styringssystemet de siste årene. Det er en Mikke Mus-parlamentarisme der politikerne ikke tar ansvar for noe som går galt. Ikke rart få synes byen er godt styrt, sier Aarebrot. Kolstad peker på at Trondheim og Stavanger er styrt i stabile, tydelige politiske retninger. - Stavanger har vært Høyrestyrt i mange år, mens Trondheim er utstillingsvinduet for de rød-grønne. I Bergen og Oslo er det mer kaos i politikken.

Aftenbladet


Storbyundersøkelsen

Leder for Oslo Byaksjon, Erling Fossen, er ikke overrasket over at Oslo scorer lavest. - Dette med identitet er vanskelig i Oslo. Over halvparten av befolkningen er innflyttere, og mange av dem er mennesker som ideelt sett skulle ønsket å være et annet sted, sier han til Aftenposten

Selv om statistikkene viser at flest flytter til Oslo, er det få i BTs undersøkelse som har hovedstaden som førsteønske. Det plager ikke Oslo-entusiast Erling Fossen: - Nei, det blir litt uinteressant. Folk kan gjerne ønske å bo på Hardangervidda. Men det er her arbeidsplassene ligger. Slik er det å være hovedstad, sier Fossen i et oppslag i Bergens Tidende

- Bypissing er noe bergensere alltid har drevet med. Det er tegn på kjærlighet - akkurat som Davy Wathne: Han slenger alltid dritt om noe eller noen i Brann, men elsker klubben, sier Fossen i et annet oppslag i BT
Hydrogenfremtiden er her nå

Fremtiden er her nå!

- Hydrogensamfunnet ligger ikke 50 år frem i tid, teknologisk sett er det allerede mulig. Dette mener Erling Fossen fra Oslo Teknopol, som 25. juni var ordstyrer for seminaret "Hydrogen and Sustainable Vehicles". Seminaret, som ble arrangert i Brussel av blant andre Osloregionens Europakontor, bød på hydrogenteknologiske smakebiter fra flere europeiske land. Les mer her


erlingfossen

Friggakademiet

Hentet fra min faste spalte "Frigg & Sånt" i Lokalavisen St.Hanshaugen/Frogner

Friggakademiet

La det bli hørt over hele Friggland. Til høsten starter vi vårt eget Friggakademi. For har dere egentlig tenkt på hva deres barn egentlig gjør i de timene skolen er ferdig og de kommer hjem uorganiserte og fæle i blikket sånn rundt 16.30? Blir de utsatt for noe intelligent liv eller bare lærer de å bli flinke til å gjøre ingenting slik at de kan henge på Majorstuakrysset litt senere i ungdommen på en så elegant måte at det ser ut som om de er født til å henge der? Nå får de et alternativ.

På alle skolene i Friggland kommer det som avtalt til å rulle inn en Maxi-taxi etter skoletid. Så blir de plukket opp en etter en og sendt til Friggbrakka der de blir fordelt på våre beste instruktører. Vi plukker dem på øverste hylle på A-laget vårt, bl.a. Tom-Øyvind og Nahom som er våre hjemvendte stjernespillere og Friggfolk av ypperste klasse. Det er ikke slik at vi lærer dem polonese, selskapsdans, hvordan spise med kniv og gaffel eller konversere dannet, men det er pokker ta meg ikke langt i fra. Det er som om den strenge Bolteløkkalærer Margrethe Munthes ånd svever over rommet igjen. Nei, nei gutt, dette må ta slutt, ikke storme inn i stuen, uten å ta av deg luen. Friggakademiet vil ikke bare vektlegge og lære barna basisferdigheter i fotball, men også holdninger. Se for dere far i huset da dattera kommer hjem med en ny type. Mistenksomt spør han dattera hva slags lømmel og fantepakk hun har dratt inn over dørstokken. ?Men pappa, han har gått på Friggakademiet?, svarer dattera. Brått blir det sceneskifte. Far lyser opp og utbryter spontant. ?På med ringen jente, her blir det bryllup?.

Friggakademiet er for fattig og for rik. For jenter og gutter. For barn som knapt kan sparke en ball og for de som allerede har bestemt seg for å bli Fernando ?babyassassin? Torres. Vi snakket tungt sosialdemokrati der nøkkelen er differensiering. Uansett hvilken fasong poden kommer i kommer de til å få et tilbud og elske det de blir utsatt for. Det er mitt løfte til dere som styreleder. Vi skal gi barnet ditt den beste utdannelsen som er å oppdrive.     

                     


Frigg gjør folk av folk

Hentet fra min faste spalte "Frigg & Sånt" i Lokalavisen St.Hanshaugen/Frogner

Frigg gjør folk av folk

 

Dette er historien om Isac og Per. Isac Saaliti går på Majorstuen skole og har akkurat begynt i Frigg. Per Pettersen er Mr. Frigg og har akkurat duppa over i sin annen ungdom. Fellesnevneren for dem begge er selvfølgelig Frigg. Men før vi kommer så langt. Før på dagen hadde Frigg slitt seg til 3 - 0 over dumpelaget Heming. For å si det sånn. Det ække noe sjakktrekk å legge seriekamper for Frigg til kl. 13.00 på lørdager. Spillerne er så daue at de blir sett på med stor interesse av pedofile og gribber, og tilhengerne kommer dassende noen minutter for sent med vassende øyne og en evig hunger etter Cola. Aller helst Colaboks. Du skjønner tegninga?


Etter kampen ble noen av oss sittende på selveste Frigg Bar, eller Perongen som noen av de litt slitne stamgjestene, men ikke uten en dæsh fornemhet sier. Da kommer sjefen for Frigg Bar, Karim Saaliti, bort og forteller en sann historie fra virkeligheten. Han hadde snakket med sønnen sin Isac om han kanskje skulle begynne å spille i Lyn. Hvorfor faren spurte om slike perversiteter må vi ta en annen gang. Men sønnens reaksjon er verdt å skrive hjem til både mor og far om. Isac hadde sett på faren sin med alvorlige brune øyne og sagt: ?Pappa, jeg skal alltid spille i Frigg jeg?. Selv de voksne Friggmennene begynte å gråte da de hørte denne historien. Selv Mr. Frigg Per Pettersen skjulte seg bak tidsriktige solbriller for å skjule hvor rørt han ble.


Det er her moralen kommer inn. Til alle foreldre. Jeg skal personlig love at alle barn som er like lojale og bestemte som Isac kommer til å ende opp som Per Pettersen. Fra Isac til Per går det en rett linje der Frigg på veien skal love dere å gjøre folk av kidza deres. Skolen sier noe uforpliktende at de skal gjøre ?gagns mennesker? ut av elevene. Vi i Frigg går mer konkret til verks. Vi lover å lage barna dere som til helstøpte karakterer av Per Pettersens format. Isac har allerede begynt den lange veien til å bli en Per. At Per Pettersen har 35 landskamper er underordnet. Det er det mange idioter som har. Men han spilte sin siste A-lags kamp i en alder av 46 år. Og han berga klubben fra futen og rydda opp i yappegjeld i en alder da de fleste slynger sine blekfete kropper i solsengene på Costa del Sol. Like kjapp i replikken som alltid. Alltid tilstede. Aldri belærende. Gi Frigg sønnen eller dattera di, og vi lover deg en Per tilbake.