Indianerstammen Frigg

Hentet fra min faste spalte "Frigg & Sånt" i Lokalavisen St.Hanshaugen/Frogner
 
Indianerstammen Frigg

 

I boka «Ona Fyr» lanserte reklameguru Ingebrigt Steen-Jensen «indianerstammen» som framtidens vinnere blant organisasjoner. Han pekte på at vinnerorganisasjoner alle har evnen til å bygge en sterk stammekultur. Det er stammekulturer som gir oss tilhørighet, binder oss sammen og gir oss den herlige følelsen av å være del av noe som er større enn oss selv. Steen-Jensen peker på et paradoks i vår tid: Selv om vi i økende grad vil være individualister, vil vi ikke være alene. Vi har mistet mye av tilhørigheten, men ikke behovet for å høre til. Den nye stammekulturen skal erstatte mange av nettverkene vi en gang tilhørte, men som nå er svekket eller nesten borte ? storfamilien, grenda eller fagbevegelsen. Derfor speider vi rundt oss: Finnes det en indianerstamme der ute som jeg kan få være med i? Ja, den finnes faktisk på Tørteberg.


Det ser vi ikke minst nå nå som gjennomsnittsalderen i styre og administrasjon har gått ned fra 62 til 37 år. Men det aller meste i Frigg består. Ikke minst Friggtonen som er anekdotebasert og på grensen til muntert frekk. Dugnadsånden har overvintret hos oss og er like sterk. Ingen har noengang beriket seg på klubben. I Frigg er også jenter og gutter likestilt som individer. Som pioner innenfor jentefotballen på 70-tallet kan vi ikke løpe fra historien. De viktigste elementene i Friggs stammekultur har bygget seg opp gjennom over 100 år, og kan ikke endres av en ny administrasjon eller styre.


Det er bare å overgi seg til oss. Har du en pode som begynner i første klasse i Friggland? Vi inviterer foresatte til fotballinteresserte gutter og jenter som er født i 2001 til informasjonsmøte, tirsdag den 26. august, kl 1830. Er du jente mellom 8 og 19 år, og liker fotball? Torsdag 28.august, klokken 17.30 og 19.30 arrangerer Frigg jentedag på den nye Marienlystbanen. Går barna dine i 4-7 klasse? Da er det oppstart av vårt fotballakademi mandag 25. august. Sjekk hjemmesiden vår frigg.no.


Som forelder får du også noe igjen. Ubekreftede rykter skal ha det til at festlighetene etter dugnadene i Frigg har ligget litt nede, fordi de foresatte i en periode likte hverandre for godt.Maner til omkamp om Munch

- Så langt har folk på Tøyen oppført seg som om det ikke betyr noe at museet forsvinner. Jeg savner at noen lokale ildsjeler tar tak i dette. Det er ikke for sent å stoppe flyttingen, mener Fossen i dette oppslaget i Dagsavisen 


Hver eneste dag er en Oslodag

Denne sto i Aftenposten Morgen 17.8  


Hver eneste dag er en Oslodag

av Erling Fossen, Oslo Byaksjon


Ragnhild Skogheim anklager meg for å ha et lite nyansert syn på identitet (13.8) fordi jeg lanserer Oslos mange innflyttere som mulig svar på at færre innbyggere i Oslo enn i de andre norske byene identifiserer seg med byen sin. Jeg kunne, som Skogheim, sagt at det er umulig å vite sikkert, men da hadde jeg vært et utrolig dårlig intervjuobjekt.


La meg begrunne mitt syn. Hovedårsaken til at folk flytter på seg er muligheten for å få arbeid. Det er derfor nærliggende å tro at mange av Oslos innflyttere er her fordi vi har et ekspansivt arbeidsmarked og blant verdens høyeste lønninger, og ikke fordi de elsker Oslo.


Identitet er et problematisk begrep i de moderne storbyene. Innflytterne og minoritetene utvikler utvikler bare unntaksvis en homogen identitet som urbane Osloborgere, ofte snarere det stikk motsatte. Både deres nasjonale identitet, og i mange tilfelle stamme eller lokale (trønder, bergenser) identitet, som for eksempel hos somalierne eller pakistanerne, blir brukt enda mer aggressivt i møte med andre minoriteter og innfødte Osloborgere. I Oslo skjer det til en viss grad en svekkelse av de etniske særpreget, men den identitetsmessige tilknytningen til nasjonen eller ?stammen? blir bare sterkere. Det er et urbant paradoks at jo likere gruppene blir, jo mer spektakulært og ofte aggressivt hevdet de sin unikhet og sin forskjellighet fra andre grupper.


Gjør det noe at bare et mindretall av de som bor her identifiserer seg med Oslo? Nei, antageligvis ikke. En storby fungerer som en magnet som tiltrekker seg veldig mange ulike menneskeskjebner og for noen er det nettopp fraværet av en sterk homogen identitet som er tiltrekkende. Patriotisme kan fort ende opp som bynasjonalisme. Derfor er det viktig at man ikke forsøker å tre en identitet ned over hodene på de som bor i Oslo.


En annen og viktigere indikator på en sunn by kan måles i befolkningsvekst siden byenes hovedinntektskilde er personskatt. Oslo vokste med rekordmange 12 000 personer i fjor og har knapt vært mer attraktiv.


Høst i Friggland

 

Høst i Friggland

 

Bjørnstjerne Bjørnson valgte seg april, fordi den vårmåneden forløser krefter som vil noe. Jeg velger meg høsten og oktober for da avgjøres alt. Mens våren er luremus og bare erter oss, er det til slutt høsten som må innfri. Det nytter lite å være ung og lovende på vårparten, hvis sommeren har omgjort veltrente kropper til veltilfredse berlinerboller, og friggerne framstår som gamle og tannløse når det hele skal avgjøres. Når dugget kjærtegner gresset om morgenen og mørket faller tidlig, da er det judgement day. Da skal Frigg opp til den endelige eksamen.


I Friggland har vi forberedt oss godt til høsten. Planen er at hver eneste barnefamilie i Friggland skal få et tilbud de ikke kan si nei til. Frigg skal rekruttere bredere enn noen gang. Alle de åtte grunnskolene i Friggs nedslagsfelt skal få besøk. 7-åringene blir spesielt invitert til å bli friggere og det igangsettes spesialretta tiltak mot jenter. Frigg skal holde på spillerne våre enda lenger gjennom det nyoppretta fotballakademiet der vi skal bygge fotballkompetanse og holdninger inn i alle podene. Vi vil ikke lenger være et Eiffeltårn som skaller av spillere etterhvert som de blir eldre. Vi skal framstå som Rådhuset med kraftfull korpus og med to brede tårn fra begynnelse til slutt. Planen er å bygge en livskraftig stamme med minst to lag i alle årganger helt til de beste juniorene banker på døra til Vikans menn på A-laget. Frigg har søkt om og fått midler til sportslig utvikling av fotballkretsen. Sammen skal vi gjøre Frigg om til en kunnskapsbedrift. Frigg har ansatt ny daglig leder i 80% stilling fra 1. august. A-lagstrener Vikan skal hjelpe de aldersbestemte lagene på dagtid, før han tar A-laget opp i 2. divisjon på kveldstid. I Vikan har vi en dedikert og foreløpig barnløs frigger som kommer til å tenke på Frigg 24-timer i døgnet.


Hva kan du bidra med? Spør deg selv hva du kan gjøre for klubben, og ikke hva klubben kan tilby deg. Snakk om Frigg på jobben, ved spisebordet, i senga. Hvis barnet ditt blir bedt om å selge lodd, spør du hvor du kan få flere. Når lagleder eller klubb inviterer til dugnad, stiller både du og gubben. Desto flere som deltar, desto og mer lystbetont blir alt frivillig arbeid.

 

Oslos gamle dame reiser seg igjen, og aldri har hun sett bedre ut.

 


Oslo, Oslo, du er liten til å være så stor

4 siders oppslag i VG lørdag 2.8. Jeg var en av seks som ble intervjuet:

Erling Fossen, Forfatter og urbanist

- Ditt favorittsted?

- Det vil jeg dele i to. Om sommeren er Gressholmen det eneste stedet du kan være. Der er det folk fra Oslo, og turistene har ikke rotet seg fram dit. Og så er det ølservering og du kan spise makrell. Bysted er Brugata. Der har du hele verden fortettet innenfor hundre meter. Det var der alle bøndene kom inn, og ble lurt da de kom til byen. Her har du den genuine historien og det multietniske i en fin dynamikk. Det var også her Sigrid Undset sto og kikket på utsikten fra Gunerius, og følte hun var i Paris.

- Beste minne fra Oslo?

- De beste sommerminnene er når du ikke gjør noe. Du bare flyter. Starter på en av øyene, og bare tar det derfra. Ikke noen forpliktelser, og bare åpen for alle øyeblikk som kommer. Da treffer du alltid supre mennesker.

- Hvilket råd vil du gi til en turist i Oslo?

- Start på Grønlandsleiret. Der har du billig mat, voldsomt mangfold og veldig mye å se på. Jeg ville bare rota meg rundt der, og opp til Grünerløkka. Det er det mange kaller for Bakgårds-Oslo. Men det er her alt det spennende skjer, og her du treffer Oslo-folk. Oslofolk er det beste folket i verden.

- Hva savner du når du forlater byen?

Intensiteten. Det går på alt fra trafikk, bevegelser av mennesker, forskjelligheten av mennesker. Du merker det med en gang du er nord for Sinsenkrysset. Det skjer ikke noe.

Din favoritt blant turistattraksjonene?

- Den utvendige heisen på Oslo Plaza. Du får kilefølelsen. Samtidig så skjønner du at høyhus ikke er noe å være redd for.

- Beste fremkomstmiddel?

Beina eller bysykkel. Du er helt idiot hvis du skal manøvrere deg rundt i Oslo i bil.

- Beste byhemmelighet?

Jeg ville dratt opp til Quality 33, den gamle Standard telefon- og kabelfabrikken i Østre Aker vei. Der får du tung Oslo-historie allerede før du tar heisen opp for en drink i den nye baren. Der har du panoramautsikt over Oslo, og da merker du at byen er så uendelig mye større enn den lille fjordstrekningen byrådet kaller Oslo.